Els primers grans magatzens a la València del segle XIX.

Si passegem des de la confluència de l’Avinguda Maria Cristina amb la Plaça de l’Ajuntament cap a la plaça de la Reina, hi trobarem a mà esquerra un xicotet carrer per a vianants que ens porta en direcció cap a la plaça del Mercat. És el carrer de Sant Ferran.

En el seu número 12 hi trobarem l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (l’OCCC) i la llibreria Fan Set, un Centre cultural de referència a la ciutat que ocupa a hores d’ara l’indret on van estar els primers Grans magatzems de València, amb el concepte que tenim d’aquest tipus d’establiments comercials a hores d’ara. El seu nom era El Siglo Valenciano.

Hi adjunte a continuació una fotografia actual d’aquest Centre cultural, on va estar ubicat aquell primer Centre comercial de la ciutat:

 

En una València llavors plena de botigues menudes de barri a la què arribaven els ressons de la Revolució Industrial, l’any 1879 es va obrir aquest establiment, precisament en una zona en la que el carrer de Sant Vicent i el desaparegut carrer de Saragossa es postulaven com la nova zona comercial de la València de finals del XIX.

El Siglo Valenciano es consideren el primer Grans magatzems tèxtil instal·lats a la ciutat. Comparable, salvant-ne molt les distàncies, als majestuosos Lafayette parisencs o als Harrods de Londres, la seua obertura al públic va suposar una autèntica revolució per a l’època.
Aquell edifici oferia unes galeries de tres pisos en què es podia trobar qualsevol teixit de gran qualitat, des de llanes, punt, teles estampades i mantes, fins mantons de Manila i camises. Gènere tant masculí com femení, a l’engròs i al detall, i amb un tracte personalitzat que va enlluernar a les famílies valencianes que anaven allà a mirar i a fer les seues compres.

Entrar en aquella època en el Siglo Valenciano era endinsar-se en un món totalment nou i desconegut fins aleshores.
L’establiment es va convertir ràpidament en tot un referent en el Cap i casal, això sí, solament del món del tèxtil. Perquè no serà fins a la dècada de 1950 quan es van obrir les portes d’uns Grans magatzems amb tot tipus de productes, més semblants als actuals.

Hi adjunte un parell de fotografiesa d’època d’aquests Grans magatzems:


L’establiment va arribar a tindre uns 200 treballadors. Però quan van arribar els anys 1970 no només van haver d’afrontar la competència d’altres moderns Grans magatzems que s’hi van obrir en aquell temps, sinó que a més va haver de pagar el peatge de trobar-se situat en el barri del Mercat, què llavors ja llanguia i es degradava per moments, cedint l’històric protagonisme comercial que sempre havia tingut la zona a noves àrees en auge com eren el carrer Colom i els seus voltants.

El cor comercial de València, desprès de segles, havia canviat d’indret. Ja no eren els voltants del mercat.
El Siglo Valenciano no va poder fer front finalment als canvis i com a conseqüència d’això, tingué que tancar les seues portes, paradoxalment un segle després d’obrir-les per primera volta.

Després de 40 anys buit i degradat (l’edifici tancat va ser objecte fins i tot d’okupació), s’hi va engegar una important restauració i l’any 2006 va obrir de nou les seues portes com a llibreria i Centre cultural de referència al bell mig de la ciutat, fins a arribar als nostres dies. Però per a molts, sobretot per als majors, sempre seran l’històric El Siglo Valenciano.

 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?