Els primers habitatges per a treballadors industrials a la ciutat de València.

En un apunt que vaig publicar anteriorment en aquesta web, parlava de les primeres fàbriques, enteses com a llocs de producció industrial, que es van instal·lar a la ciutat de València durant la primera meitat del segle XIX.

Aquestes primeres fàbriques s’hi van instal·lar en una zona on llavors hi havia abundants solars i horts, zona que a hores d’ara podríem delimitar entre els carrers de la Na Jordana, Llíria i Passeig de la Petxina, aproximadament.

Alfred Guesdon, litògraf i dibuixant francès, ens va deixar una magnífica vista d’aquesta zona en una de les dues litografies aèries que va realitzar de València l’any 1853. De fet, una de les xemeneies d’aquest primer complex industrial que va retratar Guesdon en aqueixa litografia, encara roman dempeus i podem contemplar-la quan passem per les proximitats. Podeu llegir més detalls d’aquest curiós fet a l’esmentat article, l’enllaç al qual podeu trobar a continuació:

Aquelles primeres fàbriques, els propietaris de les quals van ser la burgesia sorgida del final de l’antiga societat estamental, dominada per l’església i la noblesa, van donar lloc a l’aparició dels primers habitatges que s’hi van construir per allotjar els seus treballadors i famílies. Els rígids horaris que imposava la nova activitat industrial requeria que els obrers s’allotjaren a prop dels nous centres fabrils, per evitar llargs desplaçaments.

Antiga fàbrica del segle XIX al carrer de Gutemberg (fotografia pròpia)

La parcel·lació urbanistica d’aquells terrenys va ser dissenyada per l’arquitecte Carlos Spain, on es va proposar un ús mixt residencial-agricola. Aquestes són les primeres promocions de vivenda obrera que es feren a València, a mitjans del segle XIX. En la capçalera d’aquest apunt podeu veure algunes d’aquestes viviendes, i també en les fotografies que expose a continuació:

Primeres vivendes obreres a València, carrers de Na Jordana i Llíria (fotografies pròpies).

L’any 1995 es van rehabilitar aquests edificis. A la cantonada del carrer Llíria amb Na Jordana es va col·locar a la façana una placa on es recordava aquesta rehabilitació, i alhora el fet de què es tracta de “Cases Obreres” construïdes l’any 1854. Podeu veure-ho en la següent fotografia:

Placa que esmenta les Cases obreres construïdes l’any 1854 (fotografia pròpia)

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?