Els primers habitatges per a treballadors industrials a la ciutat de València.

En un apunt que vaig publicar anteriorment en aquesta web, parlava de les primeres fàbriques, enteses com a llocs de producció industrial, que es van instal·lar a la ciutat de València durant la primera meitat del segle XIX.

Aquestes primeres fàbriques s’hi van instal·lar en una zona on llavors hi havia abundants solars i horts, zona que a hores d’ara podríem delimitar entre els carrers de la Na Jordana, Llíria i Passeig de la Petxina, aproximadament.

Alfred Guesdon, litògraf i dibuixant francès, ens va deixar una magnífica vista d’aquesta zona en una de les dues litografies aèries que va realitzar de València l’any 1853. De fet, una de les xemeneies d’aquest primer complex industrial que va retratar Guesdon en aqueixa litografia, encara roman dempeus i podem contemplar-la quan passem per les proximitats. Podeu llegir més detalls d’aquest curiós fet a l’esmentat article, l’enllaç al qual podeu trobar a continuació:

Aquelles primeres fàbriques, els propietaris de les quals van ser la burgesia sorgida del final de l’antiga societat estamental, dominada per l’església i la noblesa, van donar lloc a l’aparició dels primers habitatges que s’hi van construir per allotjar els seus treballadors i famílies. Els rígids horaris que imposava la nova activitat industrial requeria que els obrers s’allotjaren a prop dels nous centres fabrils, per evitar llargs desplaçaments.

Antiga fàbrica del segle XIX al carrer de Gutemberg (fotografia pròpia)

La parcel·lació urbanistica d’aquells terrenys va ser dissenyada per l’arquitecte Carlos Spain, on es va proposar un ús mixt residencial-agricola. Aquestes són les primeres promocions de vivenda obrera que es feren a València, a mitjans del segle XIX. En la capçalera d’aquest apunt podeu veure algunes d’aquestes viviendes, i també en les fotografies que expose a continuació:

Primeres vivendes obreres a València, carrers de Na Jordana i Llíria (fotografies pròpies).

L’any 1995 es van rehabilitar aquests edificis. A la cantonada del carrer Llíria amb Na Jordana es va col·locar a la façana una placa on es recordava aquesta rehabilitació, i alhora el fet de què es tracta de “Cases Obreres” construïdes l’any 1854. Podeu veure-ho en la següent fotografia:

Placa que esmenta les Cases obreres construïdes l’any 1854 (fotografia pròpia)

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

“La estrecha”, una façana singular al bell mig de València.

Al bell mig del centre històric de la ciutat, trobem una façana amb una estretor sorprenent...

Una antiga inscripció al carrer sobre el decòrum públic.

Des de molt antic, a València, a l'igual que...

Una antiquíssima creu d’humiliador, a l’entrada de l’antic Convent de Jesús de València a Patraix?

Un robust fust de pedra tallada a l'entrada de l'antic monestir franciscà de Santa Maria de Jesús a Patraix...

L’últim vestigi de la llum de gas Lebón a València.

L'únic supervivent dels antics dipòsits de gas del primer sistema d'enllumenat industrial de València...

Què fa una portada del segle XVI en una església del segle XX?

Una antiga portada renaixentista, donant entrada a una església construïda en els anys 1950...

La parròquia que va sorgir del Camp de Mestalla.

El curiós lligam entre la parròquia de Sant Pasqual Baylon i el València CF...