Les empremtes de les bombes de la Guerra Civil, al carrer del Comte de Salvatierra.

0
7842

En diversos apunts anteriors, publicats fa un temps, he anat exposant els diferents indrets de la ciutat en què, passejant “amb ulls curiosos”, podem encara reconèixer les empremtes dels impactes de la metralla causats pels bombardejos que va patir València durant la Guerra Civil espanyola.

L’església de Sant Joan de la Creu i el Palau del Marquès de dos Aigües, tots dos situats al carrer de Poeta Querol, la façana de l’Ajuntament o la Porta barroca i la façana de la Catedral que dóna a la plaça de la Reina, són alguns d’aquests llocs que conserven encara l’empremta de l’horror que va patir la ciutat durant aquells anys. Però, no són els únics.

Si passegem “amb ulls curiosos” pel carrer Comte de Salvatierra, ja molt a prop del seu encreuament amb el carrer Colom, a l’altura del seu número 3, que actualment alberga unes oficines de la Generalitat Valenciana (anteriorment va ser seu de les Càmeres de Comerç de València), podem observar a la part inferior de la seua façana unes marques, característiques dels impactes de metralla de les bombes que es poden trobar en altres zones de la ciutat.

Aquestes empremtes corresponen concretament als d’unes bombes llançades des d’avions italians el dia 15 de febrer de 1937. Aquests avions, amb base a l’illa de Mallorca, feien raids sobre València i sobre altres poblacions del litoral valencià, com ara Sagunt i Gandia, per atacar objectius estratègics i per sembrar el terror, el desconcert i la desmoralització en la població que vivia en zona republicana.

Ací podeu veure-les. En una d’elles observareu el detall d’una d’elles en forma de cràter, característic d’aquest tipus d’empremtes:

 

Adjunte a l’apunt també un parell de fotografies que es conserven precisament d’aquell bombardeig en el carrer Comte de Salvatierra. En una d’elles he marcat amb una fletxa roja l’edifici on ara podem trobar les marques de la metralla, per a què pugau localitzar-les amb facilitat si passegeu per allà:

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here