Les empremptes d’una bomba de la Guerra Civil, a la portada de l’església de Sant Joan de la Creu.

0
2494

La ciutat de València va ser capital de la II República espanyola durant la Guerra Civil, concretament des de novembre de 1936 fins a octubre de 1937.

Degut a aquesta circumstància i a la seua posició estratègica com a important port de la mediterrània, la ciutat va patir durant aquella guerra nombrosos bombardeigs per mar i per l’aire, principalment procedents dels vaixells i dels avions de l’armada italiana, aliada de les tropes franquistes, que tenia la seua base d’operacions a l’illa de Mallorca.

El 14 de febrer de 1937 va començar aquell malson per a la ciutat. Va ser la data del primer atac. Durant aquella guerra la ciutat va patir més de 400 atacs amb el resultat de més de 800 morts.

Si passegem pel cèntric carrer Poeta Querol i passem per davant de la portada barroca de l’església de Sant Joan de la Creu, si prestem atenció a les seues dues columnes salomòniques que flanquegen l’entrada al temple, hi descobrirem fàcilment en u dels seus pedestals uns danys. Pareix com si algú li haguera “pegat un mos” a aquest pedestal.

Ací podeu veure el seu aspecte i on localitzar-los exactament:

 

Però no són els únics en aquesta església. També podem observar alguna cosa semblant en u dels seus esglaons de la entrada.

Doncs bé, aquests danys van ser produïts pels impactes de la metralla d’una bomba que va ser llançada el dia 26 de gener de l’any 1938 per sis bombarders de l’Aviazione Legionaria italiana. Els efectes de les diverses bombes que van caure sobre la zona en aquell raid van ser realment devastadors, ja que van produir 125 morts i nombrosos ferits. Va ser l’atac més mortífer que va patir la ciutat durant la guerra.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here