Empremtes de metralla d’una bomba, a la Porta dels Ferros de la Catedral.

Fa unes setmanes vaig publicar un article referent a les empremtes de metralla que poden encara ser vistes en el muret de la porta d’entrada barroca de la Catedral de València, així com en diversos carreus de la seua façana, la que dóna a la plaça de la Reina.

Ací podeu veure de nou algunes fotografies d’aquests impactes, publicades en l’esmentat article:

 

Aquestes empremtes de metralla, perfectament conservades malgrat el pas del temps, van ser produïdes fa vuitanta anys per la caiguda d’una bomba a pocs metres de l’entrada a la Catedral, durant la Guerra Civil.

Dissortadament un tramvia circulava en aquells moments per allà, provinent del carrer Micalet. Va ser just en girar des d’aquest carrer per seguir el seu trajecte per la plaça del Micalet (ja desapareguda després de l’obertura total de la plaça de la Reina en la dècada de 1970), quan la bomba, probablement llançada des d’un avió italià amb base en l’illa de Mallorca, va impactar a terra al seu costat, causant nombroses víctimes entre els seus passatgers i els vianants que per allà circulaven.

Ací podeu veure una fotografia del fotògraf Finezas de l’estat en què va quedar aquell tramvia:

 

Si impactant és veure els cràters de la metralla d’aquella bomba sobre la façana de la Catedral, tant o més ho és veure els impactes sobre la pròpia reixa de la porta, si som capaços de cercar-los “amb ulls curiosos” i trobar-los.

Si ens ho proposem, els trobarem sense massa esforç, ja que jo mateix n’he pogut comptar desenes, alguns menuts però altres realment grans, que parlen per si sols de la tremenda ona expansiva i de metralla que degué de produir aquella bomba.

Ací vos mostre alguns d’aquests impactes, fotografiats amb la meua càmera:

 

En aquesta curiosa pressa podeu veure com un tros de metralla va danyar en la seua trajectòria dos dels barrots i també la pròpia paret, on s’aprecia l’empremta de l’impacte, assenyalat amb la fletxa:

 

La disposició d’aquestes empremtes de metralla ens indiquen sense cap dubte on va caure exactament la bomba. Els meus càlculs mostren que degué de ser a una distància no superior als cinc metres, just davant de la porta.

En aquesta fotografia he assenyalat l’hipotètic lloc amb un cercle groc, entenc que amb un marge d’error mínim:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...