LES EMPREMTES ENCARA VISIBLES DE LES BOMBES DE LA GUERRA CIVIL A VALÈNCIA.

0
799

Han passat ja 78 anys des de què va acabar la Guerra Civil espanyola. Molts anys, però malgrat això, encara insuficients per què s’hajen esborrat completament totes les empremtes dels nombrosos bombardejos que va patir València durant aquella contesa.

825 morts i 2.831 ferits, oficialment reconeguts, va ser el trist balanç d’aquells atacs que va patir la ciutat.

Els primers atacs es van produir des de vaixells que s’acostaven a la costa i que bombardejaven la ciutat amb canons de gran calibre. És per això que les façanes dels edificis que tenien orientació Est van ser les més danyades pels impactes.
Aquest va ser precisament el cas de la façana principal de l’Ajuntament que mira en aquesta direcció. El maig de 1937 l’ajuntament de la ciutat va ser atacat des d’un vaixell italià aturat a pocs quilòmetres de la línia costanera. Alguns dels seus obusos van impactar a l’interior de l’edifici i en les seues proximitats, destruint diverses dependències, entre elles la seua famosa escala de marbre.
La metralla produïda per aquest bombardeig va impactar també en la seua façana exterior, sent els seus cràters perfectament visibles actualment, trobant-se ben identificats i senyalitzats des de fa uns mesos.

Acabada la Guerra Civil, la façana de l’Ajuntament va ser coberta amb arrebossat de manera que aquests impactes romangueren coberts fins que fa uns anys l’arrebossat va ser eliminat i les empremtes d’aquests impactes van esdevenir novament visibles als ulls de la gent.

Un altre del objectius dels avions italians, aliats de Franco, va ser la torre del Miquelet, ja que en la seua terrassa es trobava el Comandament Central d’observació antiaèria. Des d’aquest indret, mitjançant la ràdio i el telèfon, es donava l’alarma per fer sonar les sirenes antiaèries instal·lades per tot arreu de la ciutat, i s’avisava a les bateries antiaèries perquè encetaren el foc defensiu contra els avions enemics.
Per aquesta raó, el bàndol franquista va convertir el Miquelet en un objectiu estratègic que calia destruir, per tal de debilitar les defenses de València.
La bomba llançada des d’un avió contra la torre no va aconseguir el seu objectiu per molt poc, però malauradament va caure al costat d’un tramvia ple de gent que en aquells moments circulava per la plaça del Miquelet, produint-se nombroses víctimes. Les empremtes de la metralla d’aquella bomba són encara ben visibles en bona part de la façana de la Catedral i en el mur d’entrada de la Porta dels ferros.

Unes altres empremtes encara visibles de les bombes caigudes durant la Guerra Civil les podem trobar al carrer Poeta Querol, carrer aleshores inexistent, ja que va ser obert en la dècada de 1960.
Les empremtes d’un bombardeig que es va produir el 26 de gener de 1938 per part de sis bombarders de l’Aviazione Legionaria italiana, les podem trobar en diversos indrets, concretament a la portada barroca de l’església de Sant Joan de la Creu, exactament en una de les dues columnes salomòniques que flanquejen l’entrada a l’església, i també en un dels seus esglaons.
Altres empremtes d’aquell bombardeig, un dels que més víctimes va causar a València durant la guerra, són també visibles a la façana del Palau del Marqués de Dos Aigües, encara que moltes d’elles van ser reparades l’any 1943. Malgrat tot, encara són ben evidents i les podem veure amb facilitat.

Hi adjunte diverses fotografies d’aquestes empremtes de metralla: a la façana de l’Ajuntament, a la Porta barroca i a la façana que dona a la plaça de la Reina de la Catedral, i a la portada de l’església de Sant Joan de la Creu, on hi he assenyalat amb fletxes grogues els llocs en els que, si mireu “amb ulls curiosos”, podeu descobrir fàcilment les empremtes dels impactes d’aquelles bombes.

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here