És l’actual Porta de la Mar, un dels portals de l’antiga muralla de València?

1
8590

En un apunt anterior que vaig publicar fa uns dies, havia parlat dels dotze portals de l’antiga muralla medieval de València.

Doncs bé, quan passegem per la plaça de la Porta de la Mar, podem veure en el seu centre una Porta que, efectivament, es troba ubicada exactament en el mateix indret que ocupava una d’aquelles dotze portes de la muralla de la ciutat: la Porta del Mar.
Una porta que, inevitablement, alguna vegada ens ha pogut recordar, pel seu aspecte, a la Porta d’Alcalá de Madrid, però amb la qual no té absolutament res a veure.

Ací podeu veure-la:

 

Com que aquesta Porta ocupa el lloc d’una de les portes de la muralla, podriem pensar que es tracta d’una d’elles. Però no és així.

També podriem pensar que es tracta d’una reproducció historicista d’aquella porta. Però tampoc és “exactament” així. I ara a continuació explicaré el perquè d’aquesta matisació.

Ací podeu veure una fotografia aèria de la porta, de fa uns anys:

 

Per a resoldre aquesta curiosa endevinalla, cal primer explicar-ne un parell de coses: el seu nom i la seua simbologia.
Del seu nom cal dir que es correspon exactament amb el de la Porta que amb el mateix nom (Porta de la Mar) obria la muralla en direcció al Pont del Mar. Una porta que es trobava en una indubtable posició estratègica, atès que es situava just al costat de la antiga Ciutadella de la ciutat (de la qual ja vaig parlar en un apunt anterior), i a més donava pas a l’edifici de Duanes (actualment Palau de Justícia), ja que per ella entraven a la ciutat les mercaderies que desembarcaven en el port i que devien pagar els corresponents aranzels.

Sobre la seua simbologia, potser podreu endevinar-la per l’enorme creu de marbre que es troba en el seu va central, i per l’any en què va ser construïda: 1946. Efectivament, aquesta Porta va ser construïda durant el règim del general Franco com a homenatge als “caidos por Dios y la Patria” durant la Guerra Civil espanyola. El seu autor va ser Javier Goerlich, sense cap dubte l’arquitecte més determinant que ha tingut la ciutat de València durant el passat segle XX. Goerlich va construir nombrosos edificis per tot arreu de la ciutat, principalment en Ciutat vella, i va dissenyar importants reformes urbanístiques al llarg de diverses dècades, que van ser determinants per a la ciutat.
En el cos central del monument trobem dues inscripcions.
La que mira cap als Jardins de la Glorieta diu: “Este monvmento emplazado sobre la cimentación / de la antigva mvralla y pverta del mar es reprodvcción / exacta de la pverta llamada del Real que estuvo / sitvuada frente al pvente de sv nombre y que fve construida / en el año 1801 y demolida en el año 1868.”
I la que mirava cap a Navarro Reverter deia: “Francisco Franco Bahamonde Hispanium moderante senatus valentinus ad perpetuam memoriam qui ed patria vitam deo devoverint hoc monumentum erexitanno”, què es tradueix com: “El Senat Valencià va erigir aquest monument a Francisco Franco Bahamonde regidor de les Espanyes per perpetuar la memòria del que va oferir la seua vida per Déu i per la Pàtria.”. Aquesta inscripció va ser ocultada en aplicació de la llei de la memòria històrica.

La primera de les inscripcions esmentades aclareix la mena d’endevinalla que havia plantejat ades: l’actual Porta de la Mar és una còpia historicista de la Porta del Reial de la muralla cristiana, que es trobava situada no en aquest indret, sinó a uns pocs centenars de metres de la Porta del Mar, mirant cap al pont del Reial.

Hi adjunte a continuació un gravat d’època on hi assenyale amb un cercle roig la Porta de la Mar, i amb un cercle groc la Porta del Reial:

 

Hi adjunte també un parell de fotografies d’època de l’antiga Porta del Reial (on podem veure també el pont homònim), i de l’actual còpia historicista de la Porta del Mar, on podeu comprovar la seua pràctica total similitud:

Subscriu

1 COMENTARI

  1. Anomenes la porta del “Reial” i el pont del “Reial”, però crec que el nom de tota la vida és “del Real”. En algun lloc vaig llegir que el nom del pont i de l’antiga porta no té res a vore amb la paraula “rei”, sinó amb l’arabisme “Reyad”, que dóna nom també a la ciutat de Riad: lloc ajardinat. L’antic palau reial de València no era conegut com el “palau reial”, era el palau “del Real”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here