UN ESTRANY AFEGIT A LA FAÇANA DE L’ESGLÉSIA DE SANTA CATERINA.

0
484

Si passegem per la plaça Lope de Vega, podrem admirar la façana de l’església de Santa Caterina, una de les primeres 10 parròquies instituïdes a València pel rei en Jaume I quan va entrar a la ciutat l’any 1238.

La façana, gòtica en origen com correspon a l’estil imperant quan va ser construïda al segle XV, sobre una preexistent del XIV, va ser restaurada en estil barroc classicista en el segle XVIII, deixant-nos com a testimoni d’aquest estil l’actual Porta que dóna a aquesta plaça.

Si som observadors i mirem a la façana amb “ulls curiosos”, veurem en ella, a la part de dalt, un element atípic que no es correspon amb cap dels elements clàssics que formen part de les façanes gòtiques o barroques de les esglésies. Es tracta d’un guaspa de pedra, situat a la part superior esquerra de la façana.
Però, quina funció tenia aquest guaspa a la façana d’una església medieval?

La resposta a aquesta pregunta està lligada a El Mostassaf, un càrrec instituït per Jaume I en diferents ciutats de la Corona d’Aragó, que tenia diverses potestats en diferents qüestions tècniques, com ara les de vetllar per la correcta qualitat, mesura i preu dels productes al mercat, per l’aplicació de la normativa urbanística, les imposicions Tributàries, la supervisió de la policia urbana, la neteja de la Ciutat i les activitats dels gremis.
Per tant, allà a on existia, era una de les màximes autoritats municipals.

Les seues “oficines”, conegudes a València com la “Llotjeta del Mostassaf”, es van situar a prop del mercat, que era el lloc on es produïa la major part de l’activitat comercial i mercantil de la ciutat medieval. Aquesta llotjeta es va adossar precisament a la façana de l’església de Santa Caterina. I l’esmentat guaspa de pedra que podem observar actualment a la seua façana era el lloc en què s’introduïa el pal de la bandera del Mostassaf, per tal que quedara clar i visible a on es trobava situat aquest tribunal.

Aquesta guaspa va servir en un altre període històric de la ciutat per a col·locar també una altra bandera, la dels paraires durant la Guerra dels agermanats, com vaig explicar en un altre apunt.

Hi adjunte a continuació sengles fotografies del guaspa de la façana de l’església de Santa Caterina, on he assenyalat en una d’elles el lloc en què es troba per a què pugueu localitzar-lo amb facilitat.

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here