UN GEGANT AL CARRER DE LA CORONA DE VALÈNCIA.

0
1141

Si passegem pel carrer de la Corona, al barri del Carme de València, probablement desconeixerem que just davant de la porta de l’Asil del Marques de Campo fa anys es trobava una xicoteta capella rematada per una cúpula on el Gremi de paraires (que eren els cardadors de la llana) guardaven la imatge del seu sant, Sant Cristòfol.
En aquest indret el gremi disposava també d’un gran espai urbà, conegut com l’Hort del Tirador, entre el carrers de LA Corona i de Quart, on tendien i estiraven els seus draps.

Però la imatge d’aquell Sant Cristòfol no era una imatge normal. Era una sorprenent imatge gegant que tenia més de sis metres d’altura.

Hi adjunte a continuació una imatge de l’antiga capella, i una fotografia actual del carrer Corona on indique amb una fletxa groga la seua antiga ubicació.

El Sant Cristòfol dels paraires era tret en les grans solemnitats, i era tal la seua envergadura que es feia necessari llastrar el seu carro amb un pes de vuitanta quintars per mantindre el seu equilibri, i ser tirat per una parella de bous. Sembla ser que la darrera vegada que va eixir al carrer aquesta imatge va ser en 1867 amb motiu de les festes centenàries de la Mare de Déu dels Desemparats. Però el carro es va descompondre durant la carrera i no van poder-lo tirar endavant.

Malauradament aquella capella del carrer de la Corona va ser derruïda l’any 1909, i la imatge, que havia estat traslladada a la actualment desapareguda església de Sant Miquel i Sant Dionis, va ser cremada l’any 1936, juntament amb la resta de l’església.

Hi adjunte a continuació una imatge del Sant Cristòfol dels paraires ficat dins de la capella del carrer Corona, i una altra fotografia treta en una de les processons, on s’hi pot observar la seua extraordinària grandària.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here