La curiosa aparició i desaparició periòdica dels merlets del Portal de Quart.

3
12344

El portal de Quart és un dels pocs elements que va romandre en peu després de l’enderrocament de la muralla tartdomedieval cristiana de València a mitjans del segle XIX.

Sense dubte molts de vosaltres haurem passat pels seus voltants en nombroses ocasions. Les seues fotografies, noves i antigues, i els seus gravats antics són fàcils de trobar en llibres històrics i també a Internet. Però hi ha un detall en ells en què potser pocs han reparat: els seus merlets.

Uns merlets que, depenent del període històric, han aparegut o desaparegut de les seues torres, com podem comprovar en fotografies i gravats antics. Podriem dir que d’ells que són una mena de “Guadiana”, que apareixen i desapareixen al llarg de la història.

Les torres, la construcció de les quals va encetar-se l’any 1441, van ser construïdes amb merlets. I ahi, a la seua terrassa, hi van romadre durant prop de 300 anys, fins a la Guerra de Successió, en què van ser destruïts a principis del segle XVIII, potser com a càstic que el rei Felipe V volgué donar als valencians per la seua fidelitat al bàndol austracista durant l’esmentada guerra.

I així van estar les torres sense merlets durant quasi altres 300 anys després d’aquella guerra, quan de nou van ser reposats en els anys 1950, recuperant així el portal el seu aspecte original.

Hi adjunte tres impressions que corresponen als tres períodes històrics esmentats ades. En la primera d’elles podem veure les torres com les va dibuixar el Pare Vicent Tosca en el seu famós plànol de principis del XVIII, just abans de la Guerra de Successió, on podem veure com encara tenien els seus merlets originals:

A continuació adjunte també una fotografia del portal de finals del segle XIX, en què s’observa sense els seus merlets:

I finalment una fotografia actual, posterior als 1950, ja amb els merlets recuperats:

Subscriu

3 COMENTARIS

  1. Impresionante!!! Me encanta leer los artículos sobre Valencia y las curiosidades que se nos escapan a la gran mayoría, aprendo mucho con vosotros sobre Valencia. Tenéis hecho algún librito o documento recopilatorio de todos vuestros artículos, o tenéis en proyecto hacerlo?
    Muchas gracias por vuestro trabajo, os animo a seguir difundiendo el conocimiento sobre Valencia que estáis realizando.
    Un saludo

    • Hola Sergio. Moltes gràcies per les teues paraules d’elogi ca a aquest projecte. De moment no hi ha projecte a la vista per a fer la recopilació que esmentes. Vos avisarien en cas de què en un futur es poguera dur a terme.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here