LA CURIOSA APARICIÓ I DESAPARICIÓ PERIÒDICA DELS MERLETS DE LES TORRES DE QUART.

1
7625
Acadèmia Valenciana de la Llengua  

Les torres de Quart constitueixen un dels pocs elements que van quedar en peu després de l’enderrocament de la muralla medieval cristiana de València a mitjans del segle XIX.

 

Sense dubte haurem passejat pels seus voltants en nombroses ocasions. Les seues fotografies, noves i antigues, i els seus gravats antics són fàcils de trobar en llibres històrics i també a Internet. Però hi ha un detall en ells en què potser pocs han reparat: els seus merlets.

Uns merlets que, depenent el període històric, han aparegut o desaparegut de les torres, com podem comprovar en fotografies i gravats antics. Podriem dir que són una mena de “Guadiana”, que apareixen i desapareixen al llarg de la història.

Les torres, la construcció de les quals va encetar-se l’any 1441, van ser construïdes amb merlets. I ahi van romandre a la seua terrassa durant prop de 300 anys fins a la Guerra de Successió, en què van ser destruïts a principis del segle XVIII.

I així van estar les torres sense merlets durant quasi altres 300 anys després d’aquella guerra, quan de nou van ser reposats en els anys 1950, recuperant així les torres el seu aspecte original.

Hi adjunte tres impressions que corresponen als tres períodes històrics esmentats ades. En la primera d’elles podem veure les torres com les va dibuixar el Pare Vicent Tosca en el seu famós plànol de principis del XVIII, just abans de la Guerra de Successió, on podem veure com tenien els seus merlets originals:

 

A continuació adjunte també fotografia de les torres de finals del XIX, en què s’observen sense merlets:

 

I finalment una fotografia actual, posterior als 1950, ja amb els merlets recuperats:

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here