La curiosa història de la falsa façana adjunta a El Corte Inglés.

Si passegem per davant de la façana dels grans magatzems d’El Corte Inglés, a la confluència del carrer Pintor Sorolla amb la plaça d’Alfons el Magnànim, i mirem amb atenció una façana que la separa d’un edifici que hi ha al seu costat, potser ens sorprenguem en veure una cosa que en castellà té un nom curiós i molt específic: “Trampantojo”.

Però, què és un “Trampantojo”?

El diccionari defineix aquesta paraula com “una tècnica pictòrica que intenta enganyar la vista jugant amb l’entorn arquitectònic, la perspectiva, l’ombrejat i altres efectes òptics i de fingiment, aconseguint una “realitat intensificada” o una “substitució de la realitat”. També s’utilitza el terme “il·lusionisme“.

Però, de què estem parlant exactament? Ara a continuació explicare la història. 

Fa un temps vaig publicar un apunt on parlava com l’històric Convent de Santa Caterina de Siena a València havia sigut enderrocat per construir aquests grans magatzems l’any 1970.

Ací teniu l’enllaç a aquell apunt:

La desfeta arquitectònica del barri financer de València.

Al costat del convent hi havia un altre edifici que completava l’illa de cases sencera a on El Corte Inglés anava a establir-se per primera volta a la ciutat València. Era la Casa del Vescomte de Valdesoto, un antic palau de planta baixa i tres altures.

En aquest fragment del plànol del pare Tosca de 1704, podeu veure delimitat en roig aquest palau, i en groc el perímetre corresponent al Convent de Santa Caterina.

El palau del Vescomte de Valdesoto i el Convent de Sant Caterina de Siena, en el plànol del pare Tosca.

Afortunadament el Palau es va salvar de la piqueta, malgrat les ofertes i, també cal dir-ho, de les pressions que van a haver de suportar els seus propietaris, que de cap manera volien que aquest històric edifici fora derruit.

La seua decidida actitud de romandre-hi, de resistència a no desaparèixer, va obligar a El Corte Inglés a canviar el projecte original, què tingue que reduir la seua superficie inicial prevista i realitzar obligatòriament un “trampantojo”, es a dir, una “falsa” façana que uneix la seua amb la del Palau.

En aquesta vista actual del Googgle maps podeu veure quin era el projecte original dels Grans magatzens, perimetrat en groc, i l’actual palau salvat de la desaparició, en roig.

Projecte original de El Corte Inglés en groc. En roig el palau que no va voler desaparèixer (Foto de Google maps).

En la falsa façana del palau, els Grans magatzens van ser obligats a pintar dues finestrals similars als les que té el propi Palau mirant al Parterre, així com també unes motllures decoratives a la part superior i al costat de la cantonada del propi Palau.

De segur que aquesta “falsa” façana, què mostre a la fotografia adjunta, la haureu vist moltes vegades, però potser alguns de vosaltres no haureu endevinat el seu origen i la seua curiosa història.

Falça façana de la Casa del Vescomte de Valdesoto.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

“La estrecha”, una façana singular al bell mig de València.

Al bell mig del centre històric de la ciutat, trobem una façana amb una estretor sorprenent...

Una antiga inscripció al carrer sobre el decòrum públic.

Des de molt antic, a València, a l'igual que...

Una antiquíssima creu d’humiliador, a l’entrada de l’antic Convent de Jesús de València a Patraix?

Un robust fust de pedra tallada a l'entrada de l'antic monestir franciscà de Santa Maria de Jesús a Patraix...

L’últim vestigi de la llum de gas Lebón a València.

L'únic supervivent dels antics dipòsits de gas del primer sistema d'enllumenat industrial de València...

Què fa una portada del segle XVI en una església del segle XX?

Una antiga portada renaixentista, donant entrada a una església construïda en els anys 1950...