LA CURIOSA HISTÒRIA DE LA IMATGE DE SANT JOAQUIM A LA FAÇANA DEL COL·LEGI DE LES ESCOLES PIES.

0
4843

Si passegem pel carrer de Carnissers de València, ho estarem fent per un dels carrers de l’antiga trama urbanística medieval del barri de Velluters, a Ciutat Vella.
Passejant per ell ens trobarem amb un dels edificis més destacats de l’academicisme del Cap i Casal: el col·legi de les Escoles Pies.

Els escolapis van arribar a València l’any 1737. Tot just dos anys després va començar la construcció de l’edifici, que va ser acabat en 1742, encara que l’església annexa no ho va fer fins a 1773. És de planta circular i està coronada per una gegantesca cúpula de 48 m. d’alçada i 24.5 m. de diàmetre, la més gran la ciutat i una de les de més diàmetre d’Europa.
Si observem amb atenció els detalls constructius de la façana principal de l’església, veurem que sobre la porta d’entrada, en el primer cos de la façana, es troba la imatge d’un sant. Es tracta de Sant Joaquim, sant al qual està dedicada aquesta església.

Ací podeu veure-ho:

 

Als dos costats de Sant Joaquim s’hi troben les de Santa Anna i Sant Josep, totes elles de l’escultor valencià Ignacio Vergara.

El motiu de la presència de Sant Joaquim en aquesta església que porta el seu nom, és ben curiós. I no és un altre més que el fet que la família de Joaquim Fos, el prestigiós seder i viatger valencià del què havia parlat en l’apunt anterior, va contribuir econòmicament, de manera molt important, a sufragar les despeses de construcció de l’edifici, com ara el mobiliari i l’altar per celebrar els oficis religiosos.
En agraïment per aquest mecenatge, la fundació va decidir dedicar l’església al sant del seu fill Joaquim, d’ahí la presència de l’escultura d’aquest sant sobre de la seua porta principal.

Recordarem de l’apunt anterior que el Palau de Fos, on va viure i morir Joaquim Fos, es troba al carrer de Bany, a poc més de cent metres de distància de l’edifici dels Escolapis.

Ací teniu el seu retrat:

 

Hi adjunte a continuiació una altra fotografia de la façana de l’església de les Escoles Pies, on assenyale la posició de l’estàtua de Sant Joaquim, per què pugau localitzar-la fàcilment:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here