LA CURIOSA HISTÒRIA DE L’ESPADANYA DEL MIQUELET.

0
845

En l’apunt anterior havia parlat de la data d’inici de la construcció del campanar de la Catedral, el Miquelet, una de les fites històriques i arquitectòniques del Cap i Casal.

Quan passejant per les seues proximitats albirem la seua esvelta figura, de segur que no ens passa desapercebuda la seua rematada, l’espadanya que culmina els 63 metres totals de la seua alçada.
En general és un fet bastant desconegut que aquesta espadanya, amb arcs d’aspecte gòtic com la pròpia torre i el cos de la Catedral, en realitat va ser construïda en plena època del barroc, i es va finalitzar més de 300 anys després d’acabar-se la torre.


El mestre pedrapiquer Pere Balaguer va acabar en 1419 l’últim tram de la torre, el cos de campanes, sense dubte la part més destacada del campanar. Desprès només quedava per finalitzar la rematada o agulla que havia de coronar-la. L’últim mestre d’obres que va treballar en el campanar va ser Martí Llobet l’any 1425, però ho va fer ja en obres menors com ara la barana de la terrassa.


El projecte original del campanar contemplava la construcció d’una agulla típicament gòtica. Però no va ser fins 1453 quan l’arquitecte Antoni Dalmau va presentar una proposta que va ser molt discutida i que, finalment, no es va dur a terme perquè Dalmau va morir. Una maqueta d’aquest projecte datada en el segle XV és conserva al Museu Històric Municipal de la ciutat.


Com he esmentat adés, l’actual espadanya és molt posterior a la construcció de la torre, ja que va ser realitzada entre els anys 1660 i 1736, i està formada per dos cossos superposats amb una obertura en cada un d’ells.


Adjunte a l’apunt una vista de la maqueta d’Antoni Dalmau, i també una curiosa representació virtual de com seria actualment el Miquelet si aquell projecte de Dalmau s’haguera portat a terme en el segle XV.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here