La curiosa particularitat dels rètols de “REFUGIO” de la Guerra Civil a València.

Si hem passejat ahir o hui pel carrer de Serrans de València, possiblement ens haurem adonat que ja està restaurat i obert al públic el refugi de la Guerra civil espanyola que es troba en el seu número 25. Aquest refugi havia estat tancat i en un estat de deteriorament lamentable durant molts anys.

Ací podem veure el seu “abans” i el “ara”:

 

Un refugi rehabilitat que s’uneix al també rehabilitat l’any passat, en el propi edifici de l’ajuntament:

 

Caldria recordar que durant el període bèl·lic que va suposar la Guerra Civil espanyola, va plantejar-se la necessitat de donar protecció a la població civil de la ciutat de València per protegir-la dels bombardejos que es produïen fonamentalment des de l’aire. Per això es va primar la construcció de refugis antiaeris, què s’havien de localitzar tant en centres públics, fonamentalment als col·legis i edificis oficials, als carrers i en edificis particulars.

La Junta de Defensa Passiva, creada pel Ministeri de Defensa el 22 de juny de 1937, va ser l’organisme encarregat de la construcció dels refugis.

Aquesta Junta va arribar fins i tot a editar un fullet donant instruccions precises per a la seua construcció, detallant les característiques fonamentals que devien de reunir. Els refugis de nova planta que s’hi van construir ho van fer ajustant-se al model prefigurat.

Els refugis realitzats directament a càrrec de la Defensa Passiva de la Ciutat en van ser 41, tenien utilitat pública i estaven a disposició de tots els ciutadans. L’any 1938 es va dividir el casc urbà de València en dues zones per a la seua construcció: la zona centre i la de l’Eixample. Cent-u refugis en total. El llistat més complet de refugis que existeix és el que va aparèixer en el diari La Farga Social, de febrer de 1937, que identificava 77 refugis amb la seua adreça i nombre de places. Però un estudi molt posterior, de l’any 2002, realitzat per F. Taberner consultant principalment la documentació de l’Arxiu Municipal de la ciutat, va permetre ampliar-ne el nombre fins als 258.

I ara vaig a explicar-vos una particularitat que identifica només als refugis construïts a València: exteriorment tots ells s’identificaven amb un rètol de “REFUGIO” que era diferent al de la resta de ciutats espanyoles, però idèntic per a tots el refugis de la ciutat. Un rètol dissenyat sempre en lletres Art Decó, per tal que fora de model únic i molt fàcilment reconeixible per tots els ciutadans, fins i tot per aquells que no sapiqueren llegir.

Ací podeu veure com era la grafia alfabètica tan característica de l’Art Decó:

 

La immensa majoria dels refugis públics de València van desaparèixer en ser enderrocats, fonamentalment acabada la Segona Guerra Mundial, quan el nou règim de Franco deixà de sentir l’amenaça d’una possible invasió d’Espanya per part dels aliats. Fins llavors els refugis s’havien mantingut en bones condicions d’ús, per si haguera estat necessària la seua utilització enfront l’eventualitat d’una invasió del país, probablement de tropes nord-americanes.

Malgrat tot, encara a hores d’ara podem gaudir-ne d’alguns pocs que hi queden. També podem veure altres en fotografies històriques que ens confirmen la particularitat explicada del rètol únic en lletres Art Decó que identificava tots els refugis de València.

Ací teniu un xicotet mostrari de rètols encara conservats, i d’altres que només podem veure ja en fotografies històriques.

Els que encara perviuen als carrers de Serrans, Ripalda i de l’Espasa:

 

I els que ja només podem veure en les fotografies d’època, com ara el de la plaça del Carme, el del Patriarca, el dels jardins del Palau de la Generalitat o el de la Gran Via de Germanies:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...