La curiosa relació de l’Edifici del Rellotge del port amb l’Estació de trens de París.

Sense cap dubte, un dels edificis portuaris més destacats que podem trobar a València és el conegut com Edifici del Rellotge, seu actual de l’Autoritat porturaria de València.

No és massa conegut el fet de què aquest edifici, construït l’any 1916 per l’enginyer Federico Gómez de Membrillera, no va ser en origen concebut per a tal fi, sinó com un edifici residencial per a gent de la burgesia acabalada. El seu estil arquitectònic i la seua privilegiada posició, a la vora del port marítim i al costat de l’escalinata real, així ho indicaven.

També és poc conegut el fet que la torre del rellotge no formava part del seu disseny original, sinó que hi va ser afegida amb posterioritat a petició de l’aleshores director del port, Jose Maria Fuster.

L’edifici consta de planta baixa i dues altures, l’última d’elles sota teulada de pisarra negra, detall que li dona un estil molt afrancesat. Es completa amb una torre que mostra un gran rellotge, la qual realça el conjunt i dona nom a l’edifici. Està rematada en pissarra negra, a l’igual que l’edifici.

Antiga postal de l’edifici del Rellotge del port de València.

El singular estil arquitectònic d’aquest inicialment edifici d’habitatges, que podriem enquadrar en l’eclecticisme afrancesat de tall acadèmic amb detalls modernistes, era molt del gust de l’alta burgesia d’aquella època, durant el regnat d’Alfonso XIII. Al nucli històric de València podem trobar altres edificis del mateix estil, encara que no amb un aspecte afrancesat tan evident com aquest.

Un altre detall poc conegut és que el seu constructor, Gomez de Membrilera, va prendre com a referència per al seu disseny l’edifici de la Gare de Lyó de Paris.

Aquesta estació ferroviària, una de les sis que té la capital francesa i una de les més importants en quant a volum de passatgers, va ser construïda l’any 1855 i remodelada completament per a l’Exposició Universal de 1900 per l’arquitecte francés Marius Toudoire, el qual li va afegir també una torre de rellotge de 67 metres d’altura, tal com va passar també amb el de València.

Estació de Lyó de París.

La comparativa entre ambdós edificis que podem veure en les fotografies que mostre a continuació, no deixa dubte respecte de la font d’inspiració de l’enginyer de l’actual edifici de l’Autoritat portuària de València:

A l’esquerra l’edifici del Rellotge de València. A la dreta l’edifici de la Gare de Lyó de París.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una façana molt estreta als Poblats marítims.

Sense dubte, una de les façanes més estretes de València...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Un antic testimoni del gas Lebón als poblats marítims.

En diverses publicacions anteriors havia parlat de la primera...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

L’església del Canyamelar amb dues portes d’entrada separades per a homes i dones.

Una església amb dues portes separades per a homes i dones? Sembla increible, però podem trobar-la al barri del Canyamelar...

Un testimoni únic de la creació de l’antic clavegueram dels Poblats marítmis de València.

Testimoni viu de la creació del primer clavegueram del Cabanyal-Canyamelar.