LA CURIOSITAT GEOMÈTRICA DE LA PLAÇA REDONA.

1
1888

Fa un temps vaig publicar en aquesta pàgina uns articles sobre el centric carrer del Trench, situada al barri del Mercat de Ciutat Vella.

Un carrer que des de temps medievals ha estat una de les artèries comercials més importants de la ciutat, donada la seua situació de trànsit cap al soc islàmic en època musulmana, o cap al mercat medieval en època cristiana, ambdós localitzats a l’actual plaça del Mercat.

Si caminem per aquest carrer, des de la plaça del Mercat cap a la plaça de Lope de Vega, en arribar-hi trobarem a la dreta una porta d’accés cap a un dels indrets més emblemàtics de la ciutat: la plaça Redona.

La plaça Redona

Va ser dissenyada l’any 1837 per Salvador Escrig sobre un espai urbà vinculat al comerç de carn i peix. En record d’aquella activitat ancestral ens ha quedat el nom de carrer de la Peixateria com un dels seus quatre accessos, pensats precisament per evitar la congestió de gent en una zona d’estrets carrers.

La seua perculiar forma redona, i el fet que aquesta part de la ciutat es trobe geogràficament en una xicoteta depressió respecte de les zones que la envolten, va fer que popularment se li coneguera amb el nom de el Clot.

La plaça Redona, en una fotografia antiga.

En l’época de la seua construcció, la ciutat històrica estava encara envoltada de la seua muralla tardomedieval construïda en el segle XIV. La muralla traça amb bastant aproximació una circumferència al voltant de la ciutat vella.

Vista aèria de la plaça Redona.

Doncs bé, una curiositat poc coneguda de la plaça Redona és que la seua situació es correspon molt aproximadament amb el centre geomètric de l’esmentada circumferència.

Per comprovar-ho, només cal traçar una circumferència, ajustant-la el més aproximadament possible a la ronda interior de la ciutat (que es correspon exactament amb el traçat de la muralla), per descobrir com la plaça Redona ocupa el seu centre, el lloc on hem hagut de “punxar “el compàs per traçar-la.

En aquesta vista del Google Maps podem veure-ho:

Posició de centre geomètric de la ciutat vella de la plaça Redona
Subscriu

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here