La desaparició de Casa Ylario, un dels millors exemples d’arquitectura neomudèjar de València.

València ha patit històricament la desaparició d’una part important del seu patrimoni històric i arquitectònic. Les dècades dels anys 1960-1970 van resultar particularment nefastes en aquest sentit per a la ciutat.

Durant aquests anys, desenes de palaus, cases nobiliàries i edificis arquitectònicament ressenyables patiren la fúria immobiliària d’unes autoritats municipals o estatals que, en nom d’una falsa “modernitat”, van tirar avall “el vell” per substituir-lo per edificis “moderns”, en la majoria de casos completament impersonals, d’una estètica abominable i completament desubicats en el seu entorn històric. Una substitució arquitectònica que, moltes voltes, va reportar alhora unes plusvàlues molts importants als propietaris i als diferents agents immobiliaris, i també a les arques municipals o estatals. 

Un dels molts exemples d’això que acabe d’esmentar va ser la desaparició per enderrocament de Casa Ylario l’any 1973, un singular edifici de l’any 1888 situat al passeig de l’Albereda.

Casa Ylario fou construïda per l’encàrrec de la seua vídua i fills a un dels arquitectes valencians més destacats de la arquitectura eclèctica d’aquella època, Lucas García Cardona. Aquell edifici era un dels més bells exemples del neomudèjar que tenia la ciutat.

En les fotografies que hi adjunte a continuació (gentilesa de valenciadesaparecida.blogspot), podem veure l’”abans” i el “després” de la seua desaparició.

El resultat d’aquest “bescanvi” d’edificis, com en tants altres casos que ha patit la ciutat, ha esdevingut un empobriment molt important del patrimoni arquitectònic del Cap i Casal.

La comparativa de fotografies parla per si mateixa:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’altra porta de l’antic Hospital General de València.

Una de les entrades a l'antic conjunt hospitalari de València...

La porta trashumant de l’antic Palau de Jura Real de València.

La interessant història d'una antiga porta d'un palau neoclàssic...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Què fa una portada del segle XVI en una església del segle XX?

Una antiga portada renaixentista, donant entrada a una església construïda en els anys 1950...

Un solitari pòrtic d’accés als jardins de l’Hospital.

Actualment només ens queda en el record un solitari pòrtic de tres arcs, corresponent a un magnífic edifici ja desaparegut...

Han aparegut els murs del desaparegut Convent de la Mercé, en les obres de l’Avinguda Maria Cristina?

El Convent de la Mercé fou un dels convents històrics de la ciutat. Desparegut l'any 1841, podria haver sigut retrobat hui durant unes obres...