La desaparició de Casa Ylario, un dels millors exemples d’arquitectura neomudèjar de València.

València ha patit històricament la desaparició d’una part important del seu patrimoni històric i arquitectònic. Les dècades dels anys 1960-1970 van resultar particularment nefastes en aquest sentit per a la ciutat.

Durant aquests anys, desenes de palaus, cases nobiliàries i edificis arquitectònicament ressenyables patiren la fúria immobiliària d’unes autoritats municipals o estatals que, en nom d’una falsa “modernitat”, van tirar avall “el vell” per substituir-lo per edificis “moderns”, en la majoria de casos completament impersonals, d’una estètica abominable i completament desubicats en el seu entorn històric. Una substitució arquitectònica que, moltes voltes, va reportar alhora unes plusvàlues molts importants als propietaris i als diferents agents immobiliaris, i també a les arques municipals o estatals. 

U dels molts exemples d’això que acabe d’esmentar va ser la desaparició per enderrocament de Casa Ylario l’any 1973, un singular edifici de l’any 1888 situat al passeig de l’Albereda.

Casa Ylario fou construïda per u dels arquitectes valencians més destacats de la arquitectura eclèctica d’aquella època, Lucas Garcia Cardona. Aquell edifici era u dels més bells exemples del neomudèjar que tenia la ciutat.

En les fotografies que hi adjunte a continuació (gentilesa de valenciadesaparecida.blogspot), podem veure l’”abans” i el “després” de la seua desaparició. Van ser preses des d’un mateix indret.

El resultat d’aquest “bescanvi” d’edificis, com en tants altres casos que ha patit València, ha esdevingut un empobriment molt important del patrimoni arquitectònic del Cap i Casal.

La comparativa de fotografies parla per si mateixa:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

Un solitari pòrtic d’accés als jardins de l’Hospital.

Actualment només ens queda en el record un solitari pòrtic de tres arcs, corresponent a un magnífic edifici ja desaparegut...

Han aparegut els murs del desaparegut Convent de la Mercé, en les obres de l’Avinguda Maria Cristina?

El Convent de la Mercé fou un dels convents històrics de la ciutat. Desparegut l'any 1841, podria haver sigut retrobat hui durant unes obres...

La “Tortada” de Goerlich, una plaça retrobada ‘a miquetes”.

Des de la seua desaparició l'any 1961, l'emblemàtica plaça de l'Ajuntament dissenyada per Goerlich ha anat apareixent 'a miquetes' en diversos indrets de la ciutat i dels seus voltants...

L’antiga “Tortada” de Goerlich, reapareix en un solar de València.

La famosa "Tortada" de Goerlich, derruïda ara fa 60 anys i que tots pensaven ja perduda per a sempre, reapareix ara tota amuntegada en un apartat solar de la ciutat...

Destrucció i espoli de l’antic Hospital General de València.

Crònica de la desaparició d'un dels conjunts històrics més importants que teniem els valencians...

El Portal de Russafa de la muralla medieval de València.

L'únic document gràfic existent on apareix l'antic portal de Russafa, de la muralla medieval de València...