La falsa escala gòtica del Portal de Quart, i el desaparegut Palau de Parcent.

0
2926

Si passegem pel costat de les Torres de Quart, ho estarem fent per u dels monuments més representatius de l’època gòtica de València.

El portal de Quart era una de les dotze portes que s’obrien en la muralla medieval cristiana de la ciutat. Va ser construïda entre els anys 1441 i 1460, segons projecte del què molts consideren va ser el millor arquitecte (o “mestre pedrapiquer”) del Segle d’Or valencià, Francesc Baldomar (amb permís de Pere Compte, el genial arquitecte que va construir la Llotja dels Mercaders).

 

Si volem pujar-hi per a veure-les per dins i accedir a la seua terrassa, ho haurem de fer per unes escales d’aparença antiga, que pel seu aspecte semblen indicar-nos que són de la seua primera època constructiva. Però res més lluny de la realitat.
Perquè aquestes escales d’accés a les torres van ser construïdes fa només quaranta anys, concretament entre 1976 i 1982, quan es va procedir a fer una restauració general del monument.

A continuació podeu veure sengles fotografies d’aquesta escala:

 

Les escales van ser fetes, amb bon criteri, en estil neogòtic, per tal de no desentonar amb l’estil arquitectònic original del monument.

Però per poder aconseguir la seua aparença d’antiguitat, per a construir-les es van emprar carreus de l’antic Palau de Parcent, que havia sigut enderrocat uns anys abans, concretament en 1965, i del què he parlat precisament en els dos apunts anteriors.

 

Definitivament són els únics testimonis que romanen d’aquell magnífic Palau: els carreus de l’escala de les Torres de Quart, i la seua porta principal que actualment serveix d’entrada al jardí de Parcent:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here