La Llotja de la Seda: cinc segles d’esplendor i Patrimoni de la Humanitat.

1
1787

L’any 1996 la Llotja de la Seda o dels Mercaders esdevingué Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, una merescuda distinció per al que està considerat per molts com un dels monuments del gòtic civil més rellevants de l’arquitectura europea. Monument icònic del Cap i casal, símbol de l’esplendor comercial i cultural que va adquirir la ciutat durant el seu Segle d’Or.

La seua construcció, seguint el model de la Llotja de Palma de Guillem Sagrera, es va iniciar a finals del segle XV i es va estendre al llarg de la primera meitat del XVI, convertint-se en el primer centre important de contractació mercantil de València. 

Entre els seus murs, en les diferents sales que l’edifici alberga, al llarg de la seua llarga història s’han tancat tractes comercials d’allò més variat, entre d’arrossaires, ramaders, comerciants de pinsos, industrials fariners, comerciants de llavors, llegums, sabons, xocolates… provinents de la ciutat i dels seus pobles del voltant, i també d’altres comarques riques del Regne, com ara de la Plana, la Ribera o la Marina.

Per aquesta raó al principi va ser coneguda amb el nom de Llotja dels Mercaders, fins que l’activitat de la confecció de la seda va destacar a València, anys més tard, molt per sobre de la resta d’activitats comercials. A partir d’aleshores va començar a ser més coneguda amb el nom actual, Llotja de la Seda.
Tal va ser la importància de la seda a la ciutat que fins i tot la Capella de la Llotja, situada a la planta baixa davall de la seua torre, va estar dedicada a la Mare de Déu de la Misericòrdia, la patrona de la Confraria dels seders.

Per tal que poder aprofundir en la seus història, curiositats i secrets d’aquest magnífic edifici, vos recomane el visionat d’aquest documental “La Llotja, temple de Mercaders”, d’uns 30 minuts de durada, un dels més complets i documentats que he pogut trobar sobre el monument.

Ací teniu l’enllaç: https://docs.google.com/file/d/0B47TiV1yC3LcaHJMczQ3anRJQ2c/edit?pref=2&pli=1

Gaudiu-lo!

Subscriu

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here