La misteriosa columna solitària de l’avinguda del Cid.

1
6608

Si caminem per l’Avinguda del Cid, a l’altura de l’encreuament amb el carrer Dos de Maig, just en el límit municipal de València amb Mislata i Xirivella, ens trobarem amb una solitària columna d’aspecte hel.lènic situada en un xicotet jardí. Aquesta columna, malgrat el seu aspecte clàssic, no és antiga, sinó més bé recent.

A continuació podeu veure un parell de fotografies de la columna:

 

Cap indicació ens parla el seu origen o procedència. De fet ningú coneixia d’on procedia i com hi havia arribat fins a aqueix indret, fins que Tono Gimenez, infatigable caminant i fotògraf de València, la va trobar casualment fa un temps.

Tono, amb els seus indiscutibles coneixements sobre l’urbanisme i l’arquitectura històriques de la ciutat, va esbrinar el seu probable i sorprenent origen, després de comparar el seu aspecte amb fotografies antigues.

La columna, parcialment mutilada en la seua alçada, hauria pertangut al columnari circular de l’antic Mercat de les Flors subterrani que es va construir a la Plaça Emilio Castelar (actual Plaça de l’Ajuntament) en temps de la II República espanyola, segons projecte de l’aleshores arquitecte municipal, Javier Goerlich.

Ací podeu veure l’aspecte d’aquella plaça:

 

I ací podeu veure el columnari d’aquell Mercat de les Flors, en què he assenyalat una de les seues columnes. Si vos hi fixeu bé, el seu aspecte és idèntic al de la columna de l’Avinguda del Cid, per la qual cosa podem concloure amb seguretat que la “misteriosa” columna protagonista d’aquest apunt (o millor dit tros de columna, perquè no està sencera) formava part d’aquell columnari:

 

Aquell disseny de plaça fet per Goerlich, conegut popularment pel seu aspecte com “la tortada”, va ser inaugurat l’any 1933 i desaparegué el 1961, ja en època franquista, per donar pas a un aparcament de cotxes en la part central de la plaça.

Ací podeu veure com quedà el nou disseny franquista de la plaça, amb l’aparcament central com a protagonista:

 

En aquesta vista aèria de Google maps, podeu veure la localització exacta de la columna, per si vos abelleix passar per allà i veure-la:

 

 

1 COMENTARI

  1. […] Junto al camino Viejo de Xirivella y la calle Dos de Mayo de Mislata, justo en un pequeño jardín que hay junto a la heladería La Barraca y la cafetería Reno -al lado de dos marquesinas de la EMT junto a la Avenida del Cid (casi escondida entre un baladre y un mandarino y 4 bancos)-, se encuentra parte de una columna de fuste octogonal en forma de hemiciclo que sustentaba el techo y que nos recuerda al desaparecido mercado de Flores de la Tortada de Goerlich, la ansiada imagen que aún muchos recuerdan de una época de la actual plaza del Ayuntamiento de Valencia. Este hecho ya lo relataba Lluís de Manuel en su artículo de actualitatvalenciana.com. […]

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí