La muralla islàmica, a l’interior d’una tenda d’artesania.

L’antiga muralla musulmana de València va ser considerada en la seua àpoca com “la més perfecta i bella de Al-Àndalus”, segons el cronista àrab Al-Udri.

Aquella magnífica muralla, que va ser construïda durant el regnat d’Abd-al-Aziz ara fa ja quasi mil anys, es va anar integrant, diguem-ne “fusionant-se”, al llarg del segles amb els edificis que anaven construint-se de la ciutat. 
Així, podem trobar-la en llocs tan dispars com en l’edifici d’una Fundació universitària nord-americana, a l’interior d’un forn de pa, dins de diverses botiges de roba o en una tenda de tatuatges.
Tres dels indrets que acaba de’esmentar es troben, tots ells, situats en les proximitats de la Porta de Serrans. I concretament dos d’ells, els de la Fundació universitària i la tenda de tatuatges, es troben integrats en la mateixa illa d’habitatges, la qual ha resultat ser extraordinàriament prolífica en troballes arqueològiques, com descobriré en un posterior apunt que publicaré pròximament en aquesta pàgina.

Fa un temps vaig poder parlar amb l’amo d’una tenda de ceràmica artesana situada precisament en aquesta mateixa illa de cases, l’entrada de la qual es troba situada en el carrer de les Roques.
Aquesta persona, molt amablement, em va permetre entrar a la tenda, on vaig poder veure i fotografiar un llenç de la muralla islàmica que es troba al seu fons, el qual també es perllonga per una xicoteta cambra annexa de la mateixa tenda que es utilitzada com a magatzem.
Doncs bé, aquest tros de llenç és exactament el mateix que es pot observar en l’esmentada tenda de tatuatges que té entrada per la plaça dels Furs.

Ací podeu veure algunes fotografies de la muralla que vaig poder fer a l’interior de la botiga d’artesania:

 

I ací unes altres que havia pogut fer anteriorment a l’interior de la tenda de tatuatges:

 

En tots dos casos estem veient el mateix mur, però el de la tenda de tatuatges correspon a la part original d’intramurs (es a dir, la que donava a l’interior de la ciutat), i el de la tenda d’artesania correspon a la seua part exterior, què donaria al raval de Roters situat extramurs de la ciutat islàmica.
Sense dubte, tota una curiosa i interessant troballa.

Però no és aquesta l’única sorpresa que ens ofereix aquesta tenda. Perquè coberta amb una placa metàl·lica, just al costat de la paret de la muralla, es troba una antiga bassa que s’utilitzava per a l’adobament de pells. El seu probable origen és medieval cristià, ja que aquesta zona era la dels “blanquers” (d’ahi el nom del carrer Blanqueria), que eren els que es dedicaven a aquesta activitat. Dissortadament no és possible veure-la, en trobar-se coberta.

En aquesta fotografia assenyale la seua ubicació dins de la tenda:


Hi adjunte una fotografia que mostra on es troba exactament aquesta tenda en el carrer de les Roques, per a que pugau localitzar-la amb facilitat si voleu observar la muralla en el seu interior:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

La Muralla islàmica sota l’antiga Universitat de València.

L'antiga muralla que envoltava la Balansiya andalusí, s'ens apareix de nou en els fonaments de l'antiga Universitat de València...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Els forats de la tàpia utilitzada per construir la muralla islàmica de València.

Encara podem observar la tècnica constructiva que es va utilitzar per a fer una muralla feta fa mil anys...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...