La primera muntanya russa a València, ara fa més d’un segle.

1
1233

En diversos apunts publicats anteriorment, havia parlat de l’Exposició Regional celebrada l’any 1909 a València. Aquell esdeveniment va suposar per a la ciutat la possibilitat de mostrar a valencians i visitants, entre moltes altres coses, alguns dels últims avanços tecnològics existents en aquella època.

En aquells apunts publicats havia mostrat, per exemple, com els visitants d’aquella Exposició se sorprengueren amb la primera escala mecànica instal·lada a Espanya, o amb un “tramvia aeri” que travessava de part a part el riu Túria per connectar-la amb la ciutat, considerat en aquell moment com el més llarg d’Europa. Aquests van ser alguns d’aquells avenços, però no van ser els únics.

En aquestes fotografies els podem veure:

 

En aquells anys una Muntanya Russa, una cosa tan comú en els nostres parcs d’atraccions actuals, constituïa tot un desafiament tecnològic.
El repte de construir-ne una en aquella Exposició va estar a càrrec d’un valencià, Francesc Climent, de l’empresa La Maquinista Valenciana.

La Muntanya Russa que s’hi va construir per a l’esdeveniment, coneguda com “Els Urals”, tenia una estructura ovalada de 80 metres d’eix major per 40 metres d’eix menor, amb un recorregut de 126 metres.

En un dels extrems hi havia una torre de 25 metres d’altura, que allotjava un ascensor que elevava als passatgers fins a un alçada de 14 metres. Des d’allà dalt començava el recorregut d’una vagoneta amb una capacitat de 6 persones, que circulava sobre un carril elevat fet amb una suau pendent.

El seu recorregut passava per alts i baixos, per túnels i ponts penjants, donant una volta sencera per a tornar a la torre, però a una plataforma que es trobava a una alçada 6 metres per baix del punt de partida.

Des d’aquest punt d’arribada, els passatgers tenien dues opcions: o bé baixar fins a terra amb un ascensor, o bé baixar en un bot per un empinada rampa fins a un estany artificial anomenat “Water Chute”, de 850 metres quadrats.
Tota l’estructura metàl·lica de la instal·lació estava decorada de fusta i cartró pedra.

Hi adjunte diverses fotografies d’aquella Muntanya Russa, la primera que es va instal.lar a València:

Subscriu

1 COMENTARI

  1. Lo encuentro muy interesante. Tenia fotos y noticias de la Exposicio, pero no sabia lo de la Muntanya Russa, ni el tanvia que cruzaba el Turia entonces aun con agua. Muy interesante.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here