LA SORPRENENT DESAPARICIÓ DE L’ANTIC MAINELL DE LA PORTA GÒTICA DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA.

0
1063

Si passegem per la plaça de la Mare de Déu de València, podrem admirar la bellíssima portada gòtica de la Catedral. Però hi ha un detall en ella, o més bé la seua manca, que si tenim coneixement de quins són els elements més característics de les portades de les grans catedrals medievals, de segur trobarem a faltar.

Fent un repàs molt superficial, podem dir que els principals elements que caracteritzen les portes gòtiques són: les arquivoltes apuntades, el timpà, els brancals i la columna central de la porta, anomenada mainell.
La de València en té els tres primers esmentats, però manca precisament l’últim d’ells, el mainell.

Cal dir que aquesta manca del mainell no és en absolut originària, ja que la porta es va construir al segle XIV amb aquesta columna central, com era habitual en les portes gòtiques d’influència francesa, com és el cas de la Porta dels Apòstols.

Una vegada conegut aquest sorprenent detall, la pregunta que ens podem fer ara és quan i el per què va ser eliminat aquest element de la Porta.
La Porta gòtica de València va tindre el seu mainell durant més de dos segles, des de la seua construcció fins a l’any 1599. Aquell any va ser desmuntat pel llavors mestre d’obres de la catedral, Vicent Leonart.

I el motiu d’aquesta sorprenent decisió no va ser un altre més que el de poder permetre el pas des del carrer a l’interior de la Catedral a les andes processionals, i a la gran aglomeració de públic que es preveia hi anava a haver amb motiu de les celebracions previstes per l’arribada a València de les relíquies del màrtir romà Sant Mauro, que a hores d’ara es conserven en una de les capelles del Reial Col·legi-Seminari del Corpus Christi, al Patriarca.
L’arribada d’aquestes relíquies a la ciutat, que hi van entrar per la Porta de Serrans, tingué lloc el 12 de desembre de 1599 amb una gran magnificència, com si fora el dia de Corpus Christi, amb tots els gremis del Cap i Casal presents en el festeig processional, amb les cases de la ciutat profusament engalanades i amb una gran gentada als carrers.

Atès que aquestes relíquies havien de ser custodiades a la Catedral (de fet allà van estar durant quatre anys, fins al 1604, en què es van traslladar a l’església del Patriarca quan la seua capella va estar acabada), es va considerar necessari desmuntar el mainell original de la porta per permetre el pas de la processó que anava a dur les esmentades relíquies i de tot el públic que anava a acudir a la corresponen missa a la Catedral.
Però, què es va fer amb aquell mainell gòtic, una volta va ser desmuntat de la portada?

Aquell mainell tenia a la seua part superior, situat just sota el timpà de la porta, la imatge de Santa Maria, titular de la Catedral, amb el xiquet Jesús en els seus braços.
Doncs bé, aquesta escultura no va ser retirada, sinó que es va incorporar al propi timpà de la Porta, on podem contemplar-la actualment envoltada de vuit àngels tocant instruments musicals.

És probable que aquestes figures dels àngels músics estigueren ja presents al timpà quan la figura de la Mare de Déu encara estava al mainell, ja que l’actual posició de la Verge s’hi observa molt justa respecte als dos àngels que te a dreta i esquerra, que pràcticament estan tocant-la, per la qual cosa podriem deduir que la Verge va ser “encaixada” allà enmi, d’una manera una mica forçada.
La Porta romànica de la Catedral també va patir el mateix procés de desaparició del seu mainell. Però d’açò ja parlaré en un futur apunt que publicaré.

Hi adjunte una fotografia d’una porta gòtica semblant a la dels Apòstols de València, on hi assenyale la posició del mainell per a que puga ser fàcilment identificat, i una altra fotografia actual del timpà de la Porta gòtica, on s’observa en el seu centre la figura de la Mare de Déu que es trobava originalment en el seu desaparegut mainell.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here