La sorprenent proporció geomètrica del campanar del Micalet.

0
1797

Una curiositat que potser molts desconeixen del Micalet es que va ser construïda com una torre aïllada de la Catedral. I així va romandre fins que algunes dècades desprès, en la segona meitat del segle XV, els peus de la Catedral es van allargar per unir-la, junt a l’Aula Capitular, al seu recinte.

En aquesta representació pictòrica podeu veure com seria el seu primitiu aspecte, abans de l’ampliació de la Catedral:

 

Va ser el mestre pedrapiquer Andreu Julià, qui ja havia treballat alguns anys abans precisament en la construcció de l’esmentada Aula Capitular (actualment Capella del Sant Calze), el que va dissenyar la torre.
I no només la va dissenyar i dibuixar sobre un pergamí per mostrar-la a les autoritats civils i religioses de la ciutat, sinó que sembla ser que també va traçar el seu perfil a escala real en el sòl sobre un paratge de l’horta de Russafa, per fer veure a tothom l’extraordinària estructura i dimensions del seu projecte.

Aquell “Campanar nou”, com es va conèixer durant molts anys al Micalet, es va construir entre els anys 1381 i 1426, per substituir la primitiva torre campanar tardo-romànica que estava erigida on està l’actual carrer de Barcella.

Però aquell nova torre, d’estructura octogonal, es va construir guardant una curiosa relació geomètrica: la seua alçada total, des del sòl fins a la terrassa (sense comptar l’espandanya, que hi va ser afegida tres segles més tard), és de 50,85 metres… exactament la mateixa mesura del seu perímetre octogonal!

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here