LA SORPRENENT RELACIÓ ENTRE LA MESQUITA DE BALANSIYA I LA PORTA ROMÀNICA DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA.

0
662

En l’apunt anterior havia parlat d’una de les joies més apreciades que té la Catedral de València: la seua porta romànica.

Una porta romànica que forma part d’un temple d’estructura gòtica. Un curiós arcaisme que s’explica perquè aquesta porta va ser construïda en una època en què el gòtic era ja l’estil predominant a l’Europa cristiana, però que gràcies al fet que el romànic encara tenia prestigi i un cert renaixement arreu dels territoris de la Corona d’Aragó, sortosament els nostres avantpassats van decidir construir-la en estil romànic i deixar-nos per a la posteritat una veritable joia arquitectònica.
Però no és l’única curiositat que presenta aquesta porta.

Perquè la seua peculiar orientació cap al Est resulta també curiosa alhora que desconcertant, ja que la norma general en la construcció de nous temples cristians es la de orientar el seu absis o capçalera cap a la direcció del sol naixent, direcció on es troba precisament la porta romànica. Per això en la Catedral de València la orientació de l’absis és cal al Nord.

Hi ha diverses opinions que han intentat explicar aquest fet. Però en el que sí sembla haver-hi acord és en el fet que la porta romànica de la Catedral es va construir sobre el lloc on es trobava el punt més sagrat de la Gran Mesquita de Balansiya, la València musulmana: el mihrab.
Però, que és i que representa el mihrab en una mesquita?

El mihrab és un nínxol que consta d’un menut espai intern precedit per un arc (normalment de ferradura), que indica el lloc cap a on cal mirar quan es resa, en direcció a la Meca. Aquest espai es considera el lloc més sagrat per als musulmans de qualsevol mesquita.
En la part oposada al mihrab normalment sol estar l’entrada principal al temple.

En la Catedral de València, en la part oposada a la porta romànica es troba la porta gòtica, la dels apòstols.
I què ens diu tot açò?

Doncs que que és molt possible que en un intent de “cristianitzar” ràpidament la Gran Mesquita de la València islàmica, quan les tropes cristianes del Rei en Jaume I van entrar a la ciutat, és va decidir construir una porta sobre el que era el lloc sagrat de la Mesquita, el mihrab. Una primera porta que uns anys desprès esdevindria la porta romànica que coneixem a hores d’ara.
L’actual porta gòtica de la Catedral, per tant, se situaria sobre la que seria la porta principal d’entrada a aquella Mesquita.

Al remat, podriem dir que la estructura i orientació de la Catedral de València és conseqüència directa de la orientació que, prèviament, va tindre la Gran Mesquita de la València islàmica, sobre la qual va ser construïda.

Adjunte a l’apunt la fotografia d’el mihrab d’una mesquita, i una altra de la porta romànica que, amb molta probabilitat, va ocupar el seu lloc quan es va començar a construir la Catedral de València.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada