La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

0
3511

En un apunt que vaig publicar fa un temps, parlava dels efectes actualment encara perceptibles que tingueren els bombardejos que es van produir sobre el barri de Patraix de la ciutat de València en març de 1939, quan la guerra ja estava tocant a la seua fi.

Comentava que una d’aquelles bombes va afectar diverses cases que es trobaven a la confluència dels carrers Pinet i l’Alcudia, ocasionant la mort a una xiqueta que tot just acabava de prendre la primera comunió a l’església parroquial del barri. En aquest enllaç podeu llegir aquest apunt:

Es tenia coneixement de l’existència d’un refugi públic en el barri, a més d’altres particulars ja coneguts que van ser excavats en algunes cases pels seus propietaris. Però no es tenia certesa d’on havia estat ubicat exactament.

Una investigació duta a terme l’any 2018 per l’historiador valencià Fernando Sanz Ruiz, juntament amb César Guardeño, president del Circulo para la Defensa y Difusión del Patrimonio Cultural, va lograr determinar amb exactitud l’indret on es trobava la seua entrada, a l’espera d’una posterior confirmació que haurà de fer-se amb geo-radar. La seua recerca els va ser confirmada per tres veïnes del barri que van viure la Guerra civil i amb les que parlaren, Pilar Pascual Caballero, Paquita Salvador Albert i Maria Teruel Salvador.

L’entrada al refugi es situava molt a prop de l’indret on havia caigut la bomba de la qual parlava al principi d’aquest apunt, concretament sobre un antic bancal d’horta situat davant dels numeros 11 i 13 del carrer de l’Alcudia.

Assenyalat amb una fletxa groga, situació de la probable entrada al refugi públic de la Guerra civil, al barri de Patraix (Google maps).
Carrer de l’Alcudia, a Patraix. La fletxa groga assenyala la situació de la possible entrada al refugi de la Guerra civil (Fotografia pròpia).

D’aquesta entrada al refugi encara podem veure a hores d’ara un xicotet buit que ens indica on estaria situada. En la fotografia de capçalera i en aquesta fotografia podeu veure-ho amb més detall:

Carrer de l’Alcudia, a Patraix. Possible entrada al refugi de la Guerra civil (Fotografia pròpia).

Sobre aquest bancal es va construïr fa pocs anys un poliesportiu que pertany al Col.legi Hermes, situat molt a prop. Com que d’aquesta obra no es van fer fonaments (simplement es va aplanar i compactar el terreny), el refugi probablement romandrà intacte, tal com era durant la guerra, a l’espera que algun dia es puga excavar per determinar amb precisió les seues característiques.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here