Un antic rellotge de Sol, als Palaus dels Eixarchs.

En l’època de la mecanització i la digitalització, certs racons quasi oblidats que podem trobar passejant per València ens poden arribar a semblar realment anacrònics. Per exemple, aquells en què, miraculosament, encara podem trobar antics rellotges de sol en velles façanes que han resistit inalterables el lent discórrer dels segles.

En el terme municipal de València podem trobar 35 rellotges de sol, alguns d’ells bastant recents. Però a Ciutat Vella només en són cinc els catalogats, tots ells de diversos segles d’antiguitat.

El més antic el trobarem al costat de la porta dels Apòstols de la Catedral, en una façana lateral del carrer Micalet. No tenim la data de la seua construcció, però podria se tan antic com la pròpia Catedral.

Un altre el trobarem en el campanar de l’església de Sant Tomàs, a la plaça de Sant Vicente Ferrer. El rellotge ens indica la data de la seua construcció: “ANY 1732”.

Un altre dels rellotges el podem trobar a la façana de l’església de Sant Joan del Mercat, dins del seu òcul de pedra. El podríem datar a principis del segle XVIII, que es quan es va construir la seua façana barroca. Són visibles les paraules “AVE MARIA”.

Al claustre renaixentista de l’església del Patriarca podem trobar-ne un altre, probablement datat en 1599 que és quan s’hi va construir.

I l’últim d’ells, sobre el qual vaig escriure un apunt en aquesta pàgina fa unes setmanes, el trobarem sobre el desaparegut claustre del convent del Pilar. Un rellotge que, igual que el de l’església de Sant Tomàs, ens indica la data de la seua construcció: “ANYS 1759”.

Fins ara aquests eren els cinc únics rellotges de sol antics coneguts en el casc històric de la ciutat.

I dic fins ara perquè fa uns dies, Tono Giménez, incansable passejador i fotògraf de la ciutat, em va mostrar una fotografia d’un altre vell rellotge de sol, del què aparentment no es tenia constància, situat al jardí del darrere d’u dels palaus d’Eixarchs, uns habitatges d’origen gòtic reformats durant els segles XVIII i XIX.

Aquests palaus e troben situats just a la fi de l’avinguda de l’Oest, molt a prop casualment del rellotge de sol de l’església de Sant Joan del Mercat, ades esmentat.

El rellotge dels Eixarchs es troba pintat en la part superior de la paret que dona al jardí, en un estat de conservació molt deficient. La pintura original està pràcticament esborrada, tan sols s’hi poden observar-ne algunes traces del dibuix, encara que el gnomon (la vareta que projecta l’ombra) i l’escala horària encara hi romanen.

Hi adjunte a continuació unes fotografies on podeu veure el rellotge i alguns detalls d’ell, així com on localitzar-lo, per si vos bé de gust passar a veure-ho:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

Una antiquíssima creu d’humiliador, a l’entrada de l’antic Convent de Jesús de València a Patraix?

Un robust fust de pedra tallada a l'entrada de l'antic monestir franciscà de Santa Maria de Jesús a Patraix...

L’últim vestigi de la llum de gas Lebón a València.

L'únic supervivent dels antics dipòsits de gas del primer sistema d'enllumenat industrial de València...

Què fa una portada del segle XVI en una església del segle XX?

Una antiga portada renaixentista, donant entrada a una església construïda en els anys 1950...

La parròquia que va sorgir del Camp de Mestalla.

El curiós lligam entre la parròquia de Sant Pasqual Baylon i el València CF...

La xemeneia que va retratar Alfred Guesdon l’any 1853.

Una ximeneia dibuixada fa cent-setanta anys en una antiga litografia, que encara roman dempeus...

Unes estranyes erosions a les façanes de les cavallerisses del Palau de Boïl-Escrivà.

Una curiositat més d'una de les construccions més antigues i singulars de la ciutat...