L’alineament solar del 15 de juliol al Micalet.

0
2747

Si passegem pel costat del Micalet i observem la seua esvelta estructura, ens adonarem com des de terra fins a la seua terrassa s’observen quatre cossos ben diferenciats.

Si ens fixem en el segon d’ells, just sobre la Porta Barroca de la Catedral, observarem que presenta una estreta finestra tipus sagetera. De fet és l’única que presenta aquest segon cos de la torre.

Ací podem veure-la:

L’interior d’aquest segon cos va ser utilitzat en el passat com a refugi per als perseguits de la justícia, que s’emparaven sota la protecció de l’església. Se li coneix amb el nom de “la presó”, encara que la seua funció, com he dit, era més pròpiament la de refugi.

Consta d’una sala d’amples murs i aspecte llòbrec, amb una única entrada de llum, la de la finestra esmentada.
Però aquesta finestra presenta una sorprenent peculiaritat: cada 15 d’agost els raigs del Sol entren plenament a través d’ella enllumenant la llòbrega sala. Just el dia de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu.

L’explicació d’aquest fenomen és que es produeix una alineació solar a través de la finestra, precisament el dia dedicat a la seua advocació. Tots els anys, cada dia com demà 15 d’agost, el Sol hi incideix de manera vertical (tal com podem veure en la fotografia de capçalera), de manera que la llum penetra cap a l’interior de la sala, formant en la zona central del sòl un rectangle lluminós de més de tres metres i mig de llarg.

Els dies immediatament anteriors i posteriors a aquesta data el Sol penetra també en el recinte, però no de manera tan directa. La màxima lluminositat en la sala es produeix sempre cada 15 d’agost.

Podeu veure el fenomen en aquestes fotografies:

 

El descobriment d’aquest curiós alineament solar es va produir l’any 2010.
Òbviament no sembla ser fruit de la casualitat. Perquè la posició i forma de la finestra van ser expressament dissenyades pels mestres d’obra durant la construcció del campanar en el segle XIV, per a què es produira aquest alineament solar cada 15 d’agost per retre homenatge a la Mare de Déu en la festa de l’Assumpció.

Vos adjunte a continuació un enllaç a un interessant vídeo en què es pot observar aquest fenomen: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8Ow1BMpRYHs&fbclid=IwAR0E-_qR86f_jV_s6jkpvllBmf7PWQwHxTKmzgMQoygspAZoeIi-0HrjNvM

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here