L’alineament solar del dia de Sant Miquel, al Monestir de Sant Miquel dels Reis.

Fa uns mesos vaig publicar en aquesta pàgina sengles apunts en què explicava algunes curiositats del que s’ha vingut a anomenar per alguns “l’Escorial valencià”, el Monestir de Sant Miquel dels Reis.

La presència del Rei Baltasar culminant la seua extraordinària façana-retaule renaixentista, o el seu claustre clònic del dels Evangelistes del Monestir de l’Escorial, eren les curiositats que vaig comentar en aquells dos apunts.

Però encara n’hi ha una altra que contar, potser més sorprenent, que he volgut reservar per a la vespra d’un dia com demà, 29 de setembre, dia de Sant Miquel…


El monestir, per exprés desig de Ferran d’Aragó, Duc de Calàbria, i de la seua muller, Germana de Foix, virreis de València en temps de Carles I, va ser construït dins de l’Orde dels Jerònims per acollir els seus sepulcres.

Germana de Foix va morir abans que s’encetaren les seues obres, l’any 1546, i el Duc de Calabria ho va fer als pocs anys del seu inici, concretament el 1550.

Ací podeu veure els seus retrats:

 

Baix del presbiteri de l’església del monestir es troba la cripta, construïda en 1648 i on es diu que estan soterrats els dos cossos dels virreis des de l’any 1804, ja que abans reposaven a l’Altar Major de l’església.
La cripta és de planta quadrada i dimensions menudes. En accedir-hi, a l’esquerra es pot veure el mausoleu de Germana de Foix, i a la dreta el del seu marit Ferran d’Aragó.

Ambdós mausoleus són molt semblants. A la part superior de cadascun d’ells es troben els seus respectius escuts familiars.

Ací podeu veure-los en les següents fotografies:

 

Els seus cossos s’haurien de trobar en aquests dos mausoleus. O almenys això es creia…

Perquè en unes investigacions realitzades fa uns anys en aquest indret utilitzant un georadar, es va trobar que els dos mausoleus eren compactes i, per tant, no podien albergar cap cos.
No obstant això, el georadar va localitzar quatre cossos sota el sól de la cripta. I dos d’ells just en l’espai que cada 29 de setembre, tal dia com demà, entre les 9.30 i les 10 hores (hora solar), és il.luminat per un raig de sol que entra per una xicoteta finestra que té la cripta.

El raig de sol no il·lumina els mausoleus, sinó un lloc concret del sòl de la cripta. I tot just baix d’aquest lloc el georadar localitzà dos cossos que, amb molta probabilitat, corresponen als de Ferran d’Aragó i Germana de Foix.

Els altres dos cossos detectats sota el sòl de la cripta podrien correspondre als de dues germanes que tenia Ferran d’Aragó.

En la capçalera de l’apunt podeu veure una fotografia de la cripta il·luminada pel raig de sol del dia de Sant Miquel.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les fotografies del raig de Sol que hui ha penetrat a la cripta del Monestir de Sant Miquel dels Reis.

Les fotografies del curiós fenomen de l'alineament solar que il.lumina el lloc on està soterrada la virreina de València Germana de Foix, a la cirpta del Monestir de Sant Miquel dels Reis...

Què fa el Rei Baltasar dalt de la façana del Monestir de Sant Miquel dels Reis?

La sorprenent relació entre el Monestir de Sant Miquel dels Reis, el Duc de Calàbria i el Rei Baltasar...

L’Escorial de València.

L'extraordinària semblança que n'hi ha entre els claustres renaixentistes de Sant Miquel dels Reis i de l'Escorial, no és per casualitat...