Una altra València sota el nostre peus.

Tal com si haguerem inventat el “túnel del temps”, en totes aquelles ciutats amb nombrosos segles d’història, aprofundir en el seu subsòl equival a retrocedir de sobte segles i segles en la seua història. I València no és una excepció.

La València actual que passegem, moltes vegades “amb ulls curiosos”, correspon bàsicament, en el seu traçat urbanístic i en la seua arquitectura, a la ciutat que va sorgir de la conquesta del rei en Jaume I als musulmans.
Podem trobar també alguns (escassos) vestigis islàmics, com algunes torres i llenços de la muralla del segle XI, però si volem retrocedir en el temps en aquest singular túnel del temps, hem de fer un forat a terra i recórrer verticalment, en profunditat, la ciutat. 


En qualsevol indret que decidim fer aquest viatge, principalment a la zona més antiga de Ciutat Vella, ens veurem recompensats amb un viatge al passat. I quan arribem als 4-5 metres de profunditat, ens trobarem allà amb la València de fa 2.000 anys, la Valentia romana imperial, i fins i tot amb la republicana, la València fundacional.
Utilitzant una terminologia bioclimàtica, ascendir una muntanya en altitud equival a desplaçar-se cap al nord, en direcció al pol, si ens trobem a l’hemisferi boreal. Però en la terminologia històrica, com he explicat baixar en profunditat en una ciutat antiga equival a retrocedir segles i segles en la seua història.


Fa un temps el diari digital “València Plaza” publicà un interessant article de Joaquin Guzman, titulat “Esta ciudad es una ruina: la mirada al subsuelo de València”, en què l’autor fa un repàs de les restes més importants trobades en el subsòl de la ciutat al llarg de les darreres dècades. Des de la recent localització del mur del Fòrum romà als fonaments del Palau de Calatayud, fins a l’Almoina o la Cripta de Sant Vicent Màrtir, passant per les restes trobades de la muralla musulmana o de les romanes que hi ha sota la Catedral o a l’església de Sant Joan de l’Hospital.


Ací teniu l’enllaç a l’article, la lectura del qual vos recomane si voleu sorprendre-vos amb els tresors que alberga la ciutat sota els nostres peus: http://valenciaplaza.com/esta-ciudad-es-una-ruina-la-mirada…


Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les troballes de la Via Augusta romana, al seu pas per València.

La Via Augusta va ser una de les principals vies de comunicació que tingué l'imperi romà en Hispania. En les darreres dècades s'han fet algunes troballes que ens permeten veure el seu traçat per València...

Passejant València a cinc metres sota el sól.

L'altra València que es troba sota els nostres peus quan passegem pel seu centre històric...