L’any en què el sorteig de la Loteria de Nadal es va celebrar a València.

Fa dos anys, l’any 2016, es va celebrar el 80è. aniversari de la proclamació de València com a capital de la II República espanyola.

Al novembre de 1936 totes les institucions de l’Estat, incloent-hi el govern i el Parlament espanyols, van cercar refugi a València davant d’un Madrid cercat per les tropes de Franco. D’aquesta manera el Cap i casal esdevingué durant quasi un any la capital de l’Estat espanyol.

En arribar el Nadal d’aquell any, per motius de seguretat i per residir en València les institucions estatals, es va decidir que es sorteig de la loteria no es fera a Madrid, sinó a València.
I que, conseqüentment, no serien els xiquets de San Ildefonso els que cantarien els números que isqueren del bombo, sinó que ho farien els xiquets del Col·legi Imperial de Sant Vicente Ferrer de València, una institució que té l’honor de ser la institució benèfica més antiga del món en actiu. 

El que també es va decidir es que els bombos que anaven a contenir les boles dels números sí que haurien de ser els històrics, per la qual cosa es van portar expressament des de Madrid a València. Els bombos que han sigut utilitzats hui per al sorteig de Nadal són els mateixos que es van utilitzar a València fa 80 anys.

Però, quan es va celebrar aquell sorteig? 

Va ser també el 22 de desembre, precisament hui fa tot just 82 anys d’aquell esdeveniment.

I a on es va celebrar?
Si passegem pel carrer de Sant Vicent, molt a prop de la confluència amb la plaça d’Espanya, hi trobarem un xicotet carrer que l’uneix amb la Gran Via de Ramon i Cajal. És el Carrer de Troia. En ell es va habilitar un magatzem de fustes confiscat per la República (actualment ja desaparegut) per a fer el sorteig.


Com a curiositat cal assenyalar que a l’Espanya que estava sota el poder de les tropes rebels també es va celebrar el seu propi sorteig a Sevilla, un dia abans que el de València.
Per als aficionats a la loteria, assenyalaré que el Premi Gros de Nadal d’aquell any eren 30 milions de pessetes, i va correspondre al número 5.287, que es vengué íntegrament en el Madrid envoltat per les tropes franquistes.


Hi adjunte una fotografia actual del carrer de Troia, on es va celebrar aquell sorteig, vist des del carrer de Sant Vicent. I algunes fotografies d’aquells xiquets del Col·legi Imperial de Sant Vicent, que van cantar els números de la loteria a València aquell any de 1936 (fotografies Luis Vidal Corella):

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La històrica fotografia del quadre de Las Meninas a l’església del Patriarca.

El famós quadre de Velázquez, Las Meninas, al Col.legi del Patriarca de València...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...