L’ENDERROC DE LA HISTÒRICA FONDA ESPAÑA PER LA “MODERNA” FITA ARQUITECTÒNICA DE L’EDIFICI EUROTODO.

1
828

El dia 28 de desembre de desembre de 2016, dia dels innocents, vaig publicar a la pàgina de Facebook un apunt “innocent” sobre l’imminent enderroc de l’edifici Eurotodo de la plaça de l’Ajuntament, que havia estat acordat en un Ple d’urgència pel consistori municipal.
La “noticia” apuntava també que el seu substitut seria un edifici d’estil historicista que anava a reproduir la façana que tenia, amb una major altura i volum, l’antiga Fonda España, ubicada fins l’any del seu enderrocament, el 1962, al mateix lloc.

A propòsit d’aquella “innocent” notícia, pròpia d’un dia com el del 28 de desembre, m’he proposat donar en aquest apunt unes pinzellades sobre el que va ser i va representar per a la ciutat aquell històric establiment hoteler que, malauradament, va ser, com tants altres edificis històrics que ha tingut la ciutat, víctima de la piqueta en aquelles nefastes dècades de 1960-70, en què els conceptes d’”antic” o d'”històric” es van transmutar en el de “vell”, davant del qual calia anteposar els nous conceptes de “modern”, “modernitat” o “progrés”, adobats amb un bona dosi d’importants guanys econòmics, per justificar les seues desaparicions.
Aquest va ser, repetisc, el cas de l’antiga Fonda España, ubicada a la confluència de la plaça de l’Ajuntament amb el carrer de les Barques.

La història d’aquest singular establiment hoteler va començar, paradoxalment, en un altre lloc proper a aquest. Va ser concretament en la famosa i comercial Davallada de Sant Francesc, també desapareguda després de fer-se el nou disseny de la plaça realitzat per Javier Goerlich.
Allà es trobava l’edifici del llavors famós Café España, quan el seu propietari va habilitar els seus pisos superiors com a fonda d’hostes, sota el nom de Fonda Hotel de España. La inauguració d’aquella primera Fonda España es va produir l’u de juny de 1887, i va comptar amb l’assistència d’autoritats municipals, representants de diverses corporacions valencianes, de bona part del cos consular i de la premsa.

Aquest establiment va nàixer ja amb la fama de ser el més emblemàtic de la ciutat, per la qual cosa va esdevenir un referent on es van allotjar al llarg de la seua existència nombroses personalitats que visitaven València.
Deu anys més tard, el 1897, va cessar la seua activitat hotelera, i el seu gerent obrí un nou hotel, el Grand Hotel, aquesta volta a la plaça de la Reina.

Però l’any 1898, l’arquitecte valencià Vicente Alcayne Armengol va rebre l’encàrrec de construir un nou edifici en l’aleshores anomenada Plaça de Sant Francesc, en la seua cantonada amb el carrer de les Barques. Va ser un edifici de quatre plantes que s’inaugurà l’u de desembre de 1899 amb el nom d’Hotel Universal.
Les habitacions van ser decorades amb un exquisit gust, i van tindre la particularitat que totes elles eren exteriors.

En haver ja cessat fa anys l’activitat de l’antiga Fonda Hotel España de la Davallada de Sant Francesc, el 1901 el propietari va procedir a registrar el nou hotel amb el nom de Gran Hotel y Fonda España, per tal d’aprofitar el gran pretigi que havia adquirit l’anterior hotel.
La nova Fonda España va adquirir també ràpidament gran prestigi a la ciutat, pel seu cèntric emplaçament i per la seua proximitat a l’Estació del Nord, que en aquell moment es trobava ubicada a la mateixa plaça (l’actual Estació del Nord modernista seria inaugurada al carrer de Xàtiva 16 anys més tard).

La vida d’aquell emblemàtic i bell edifici d’estil eclèctic va acabar el 1961, quan es va decidir derruir-lo per a ser substituït pel que va ser considerat llavors una fita arquitectònica, l’edifici Eurotodo, símbol de la nova València “moderna” que s’albirava als inicis dels anys 1960.

Hi adjunte una fotografia de la Fonda España de l’any 1911, en què pot apreciar-se amb detall la seua façana eclèctica.
Adjunte també a l’apunt un parell de fotografies clòniques, una d’elles actual amb l’edifici Eurotodo, i l’altra amb una interessant composició virtual d’aquesta fotografia (autoria de Javier Oms Vila), en la qual s’ha superposat l’antic edifici de la Fonda España i què permiteix imaginar com seria l’aspecte actual de la cruïlla de la plaça de l’Ajuntament i el carrer de les Barques si aquest edifici encara estiguera en peu.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here