El dia en què les bombes van caure sobre l’Ajuntament de València, durant la Guerra Civil.

Segurament molts de vosaltres haureu entrat alguna vegada per la porta principal del bell edifici eclèctic que alberga l’actual Ajuntament de València. Una de les coses que més criden l’atenció, només passar el control d’accès, és la bella escala de marbre per la qual s’accedeix a la primera planta de l’edifici.

Aquesta bella escala d’estil neoclàssic va ser construïda l’any 1924. No obstant això, encara que puga semblar sorprenent, si pugem els seus graons no ho estarem fent pels de l’escala original, sinó pels d’una altra de construcció més recent, concretament de l’any 1941. La raó és que l’original fou destruïda el maig de 1937 quan l’ajuntament va ser objectiu de les bombes dels avions italians, aliats de l’exèrcit de Franco, que amb base a l’illa de Mallorca bombardejaven amb assiduïtat tota la línia de costa mediterrània republicana, i molt en particular la ciutat de València, que en aquell moment havia esdevingut capital de la II República espanyola, i per tant, objectiu prioritari dels revoltats.

Aquell atac, del 28 de maig, afectà principalment a la Gran Via Marquès del Túria, al carrer de Baix i a la plaça de l’ajuntament. Les bombes que caigueren sobre la plaça i l’edifici van destruir diverses dependències municipals i l’escala, sobre la que caigué directament una d’elles, el badall de la qual s’observa en la fotografia que serveix de capçalera a l’apunt.

Ací podeu veure algunes fotografies de l’escala destruïda, i també una comparativa amb l’actual reconstruïda:

 

Les empremtes de la metralla d’una altra de les bombes que caigué en la plaça, molt a prop de la façana, encara són ben visibles a hores d’ara, i es troben ben assenyalades a l’exterior de l’ajuntament amb una fita explicativa i fotografies dels fets.

Ací podeu veure on es troben aquestes empremtes, i una fotografia d’u dels cràters d’impacte produïts per la metralla:

Els atacs sobre València van començar en gener de 1937, fets principalment des de fragates de guerra italianes que se situaven enfront del port, a pocs quilòmetres de la costa, des d’on llançaven els seus obusos contra diferents blancs de la ciutat. Poc desprès, l’aviació italiana i també l’alemanya en prengueren el relleu, com va ser aquest cas de l’atac a l’ajuntament.

El trist balanç oficial de la guerra en la ciutat de València fou de 825 morts i 2.831 ferits, amb moltíssims habitatges destruïts.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...