Les construccions en peu més antigues de València.

0
4954

En un apunt que vaig publicat fa unes setmanes, havia parlat d’una de les torres que formaven l’antiga muralla islàmica de Balansiya, la València musulmana: la torre de l’Àngel. Una joia patrimonial que ha aguantat dempeus el pas de deu segles des què va ser construïda durant el regnat del primer rei de la taifa de València, Abd al-Aziz, nét del famós cabdill musulmà Almanzor.

Aquesta magnifica torre pot ser contemplada des del carrer d’En Borràs, ja que es troba en un descampat annex, tancat per una reixa metàl·lica. Com vaig explicar en aquell apunt, la torre i el descampat que l’envolta formaven part de l’antiga fonda de l’Àngel, que va quedar destruïda arran de les inundacions patides en la ciutat per la riuada d’octubre de 1957:

 

Però cal dir que també en aquest indret, just enfront de la torre de l’Àngel però a l’altre costat del carrer, en un solar tancat per murs que serveix actualment d’aparcament privat de cotxes, podem trobar envoltada d’edificis una altra torre de la muralla musulmana, l’anomenada torre de la Mare Vella, nom que li ve per trobar-se en les proximitats d’u dels carrers històrics del barri del Carme, el carrer de la Mare Vella.

A l’igual que la de l’Àngel, es tracta d’una altra torre construïda en el segle XI, de planta semicircular i massissa, feta de maçoneria. Presenta una ampliació en la seua part superior, ja que en el seu dia fou utilitzada com a habitatge, presentant algunes modificacions fetes de maó en la part inferior, que ha estat parcialment pintada en colors roig i blau.

Sense cap dubte, podem dir d’elles que es tracten de les construccions en peu més antigues que existeixen actualment a València, amb quasi mil anys d’antiguitat.

Desprès de molts anys d’espera, l’actual consistori municipal va aprovar fa uns mesos un pla per procedir a la rehabilitació i dignificació de tot aquest conjunt de torres i muralla islàmiques. Esperem que la seua execució no es retarde i aviat puguem gaudir la ciutadania i els visitants de la ciutat d’aquest magnífic conjunt històric.

Hi adjunte una fotografia d’aquesta torre, tal com es pot veure des del carrer d’en Borràs, i una altra visualitzada des de l’aire, assenyalada amb una fletxa groga:

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here