Les empremtes encara visibles de les bombes caigudes durant la Guerra Civil a València.

Han passat més de 80 anys des què va acabar la Guerra Civil espanyola. Molts anys, però malgrat això, encara insuficients per a què s’hajen esborrat completament totes les empremtes dels nombrosos bombardejos que va patir València durant aquella contesa.

Oficialment van ser 825 els morts i 2.831 els ferits d’aquelles atacs. Les xifres reals potser foren majors.

Els primers atacs que va patir la ciutat vingueren des de vaixells que s’acostaven a la costa, i que bombardejaven la ciutat amb canons de gran calibre. És per això que les façanes dels edificis que tenien orientació Est van ser les més danyades pels impactes.

Desprès ja vingueren els atacs dels avions italians, aliats de Franco, que des de de la seua base a l’illa de Mallorca bombardejaven dia sí, dia també, València i altres ciutats costaneres que s’havien mostrat lleials a la República.

El 28 de maig de 1937 l’Ajuntament de la ciutat va ser atacat des de l’aire. Les bombes hi van causar nombrossos desperfectes, destruint-hi diverses dependències, entre elles la seua famosa escala de marbre.

Vista de l’escala de marbre de l’Ajuntament de València, desprès de patir els efectes del bombardeig del 28 de maig de 1937.

La metralla produïda per aquell bombardeig va impactar també a la seua façana exterior, sent els seus cràters perfectament visibles actualment, trobant-se ben identificats i senyalitzats a hores d’ara.

Cràters d’impactes de metralla a la façana de l’Ajuntament (fotografia pròpia)
Detall d’un cràter d’impacte de metralla, a la façana de l’Ajuntament (fotografia pròpia).

Acabada la Guerra Civil, la façana de l’Ajuntament va ser coberta amb un arrebossat, de manera que aquests impactes romangueren coberts fins que fa uns anys l’arrebossat va ser eliminat i les empremtes d’aquests impactes esdevingueren de nou visibles als ulls de la gent.

Un altre del objectius dels avions italians, aliats de Franco, va ser la torre del Micalet, ja que en la seua terrassa es trobava el Comandament Central d’observació antiaèria.

Des d’aquest indret es detectava l’arribada dels avions que venien a bombardejar la ciutat, i mitjançant la ràdio i el telèfon, es donava el senyal per fer sonar les sirenes antiaèries instal·lades arreu de la ciutat, i s’avisava a les bateries antiaèries perquè encetaren el foc defensiu contra els avions enemics que s’hi acostaven.

Per aquesta raó, el bàndol franquista va convertir el campanar en un objectiu estratègic que calia destruir, per tal de debilitar les defenses de València.
La bomba llançada des d’un avió contra la torre no va aconseguir el seu objectiu per molt poc, però malauradament va caure al costat d’un tramvia ple de gent que en aquells moments circulava per la plaça del Micalet, produint-s’hi nombroses víctimes.

Tramvia alcançat per una bomba, al costat del Micalet (Foto Finezas)

Les empremtes de la metralla d’aquella bomba són encara ben visibles en bona part de la façana de la Catedral i en el mur d’entrada de la Porta dels Ferros. També en la pròpia reixa de l’entrada.

Cràters d’impacte de metralla, al muret d’entrada de la Porta dels Ferros de la Catedral (fotografia pròpia).
Detall d’impacte de metralla, a la reixa de la Porta dels Ferros de la Catedral (fotografia pròpia).

Unes altres empremtes encara visibles d’aquelles bombes a la ciutat les podem trobar al carrer Poeta Querol, llavors inexistent, ja que va ser obert en la dècada dels 1960.
Les empremtes d’un bombardeig que es va produir el 26 de gener de 1938 per part de sis bombarders de l’Aviazione Legionaria italiana, les podem trobar en diversos indrets, concretament a la portada barroca de l’església de Sant Joan de la Creu, exactament en una de les dues columnes salomòniques que flanquejen l’entrada a l’església, i també en un dels seus esglaons.

Impacte de metralla a la porta de l’església de Sant Joan de la Creu.

Altres empremtes d’aquell bombardeig, un dels que més víctimes va causar a València durant la guerra, són també visibles a la façana del Palau del Marqués de Dos Aigües, encara que moltes d’elles van ser reparades l’any 1943. Malgrat tot, encara són ben evidents i les podem veure amb facilitat.

Efectes d’un bombardeig sobre la façana del Palau del Marqués de Dos Aigües.
Impactes de metralla de bomba reparats, a la façana del Palau del Marqués de Dos Aigües (Fotografia pròpia).

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...