Les històriques sessions de Corts espanyoles a València.

Les històriques sessions de Corts espanyoles esdevingudes a València, durant la seua capitalitat de la II República espanyola.

0
831

La setmana passada havia parlat del trasllat de les pintures i tapissos del Museu del Prado a València el mes de novembre de 1936, quan el Cap de casal va esdevenir capital de la II República espanyola.

Amb la capitalitat de l’estat, esdevinguda entre novembre de 1936 i octubre de 1937, les institucions del govern, els ministeris i el centre de la vida política espanyola van romandre a València.
Durant tot aquell temps va ser necessari reunir el parlament espanyol per celebrar les sessions de Corts, com a part de les tasques normals que correspondria fer a qualsevol parlament. En concret van ser dues les sessions que s’hi van celebrar.

Però, quins indrets van ser els elegits per a celebrar aquestes sessions?

La primera d’elles va ser al Saló de sessions de l’Ajuntament, concretament l’u de desembre de 1936. I la segona, degut als problemes d’espai que s’hi van ocasionar durant aquesta primera sessió, es va traslladar al Saló columnari de la Llotja. Va ser l’u d’octubre de 1937, poques setmanes abans de que el govern espanyol es traslladara a Barcelona.

Hi adjunte a continuació tres fotografies d’aquelles històriques sessions. La primera correspon a la celebrada a l’Ajuntament, i les altres dues a la celebrada a la Llotja. En una d’elles es pot observar a Juan Negrín, president del Govern espanyol, i en l’altra a la Pasionaria, asseguda a la bancada del Partit Comunista (s’hi observa a l’esquerra de la fotografia):

Ajuntament de València. S’hi observa a Juan Negrín dempeus, a la dreta.
Sessió de Corts espanyoles al Saló columnari de la Llotja.
La Llotja. S’hi observa a Dolores Ibárruri, la Pasionària, a l’esquerra.
Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here