Les primeres escales mecàniques d’Espanya, a València.

4
4016

Galerias TodO, uns grans magatzems pioners a València, que van obrir les seus portes a l’avinguda de l’Oest en març de 1962, sempre va presumir d’haver portat a la nostra ciutat les sis primeres escales mecàniques instal·lades en un establiment comercial. Les havien muntat a la fàbrica de Macosa i van ser la gran sensació dels seus clients aquell any.

No obstant això, el seu gran competidor, Almacenes Gay, insistia que van ser ells els primers a instal·lar en els seus magatzems les primeres escales mecàniques de la casa Westinghouse el 31 de gener de 1962. Efectivament, sembla que per pocs mesos s’hi van avançar a Galeria TodO.

La realitat es que poc importava aquesta pugna d’imatge comercial per veure qui havia instal.lat a València les primeres escales mecàniques. Perquè tots dos es van enganyar.

Perquè en aquell moment, en l’any 1962, calia remuntar-se en el temps més de 50 anys per comprovar com durant l’Exposició Regional de 1909, de la qual havia parlat en l’apunt anterior, es va instal.lar a València la primera escala mecànica d’Espanya, i una de les primeres del continent europeu. Aquella escala mecanitzada fou una gran sensació per a expositors i visitants, i va constituir un gran avanç tecnològic per al seu temps.

El seu nom patentat era el de “Tapis roulant” (dit en francés), i consistia en una mena de cinta mecànica que s’instal·là en el lateral dret del Palau d’Indústries (el que actualment és l’edifici de la Tabacalera). Servia per a què les persones pujaren al primer pis pel “mòdic preu” de deu cèntims.

Aquella escala mecànica tenia un metre d’amplària per 25 de llarg, i s’elevava fins a una altura de cinc metres, disposant, a més a més, d’una barana de vidre i una coberta amb tendal per protegir a les persones que hi pujaven del sol i de la pluja. Fou, sense dubte, una de les principals atraccions i novetats d’aquella magnífica Exposició valenciana.

Adjunte a l’apunt una fotografia d’aquella escala mecànica, i una altra actual presa des del carrer Naturalista Rafael Cisternas, indicant-hi l’indret exacte on es trobava aquell ingeni mecànic adossat a l’actual edifici de la Tabacalera:

Subscriu

4 COMENTARIS

  1. Yo en compañía de Vicente Comes fuimos los montadores de Macosa Valencia que participamos en el montaje de estas escaleras acompañando al equipo de Macosa Barcelona y yo. Continue con el mantenimiento durante dos meses para atender las incidencias que pudieran surgir.

    • Jose Miguel. Pero estas escaleras de la Exposición Regional de València se montaron hace 110 años. No puedo creerme que seas tan mayor 🙂 Quizás te estás refiriendo a las de Galerias Todo o a las de los Almacenes Gay, que fueron en los años 1960. Es posible?

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here