El Portal de Quart. I perquè “de Quart”?

1
7208

La Porta de Quart ha sigut històricament una de les dues portes més famoses de la muralla medieval cristiana de la ciutat de València, juntament amb la dels Serrans.

Orientades cap a l’oest, les de Quart eren la porta d’entrada i d’eixida del camí que anava cap als pobles i ciutats de l’interior de la península, esdevingut una perllongació del decumanus de la ciutat romana.

 

Aquest camí, poc abans d’arribar a València venint de l’oeste, passava pel poble de Quart de Poblet, la fundació del qual es remunta a l’època romana.
Aquest fet està ben documentat històricament. Així, l’historiador Euroclidón va explicar en la seua obra com els veïns de “Quartum” (actual Quart de Poblet) van ajudar a l’exèrcit d’Aníbal quan va quedar aturat per la crescuda pel riu Turia.

Però, quin és l’origen del nom de Quart, que també dona nom a la Porta de l’antiga muralla gòtica de València?

Quan es va fundar Valentia l’any 138 a.C, la vertebració del territori de l’horta va passar a ser responsabilitat de la nova ciutat.
La Via romana que es dirigia cap a ponent esdevingué l’origen del futur poble de Quart, ja que en ella va ser col·locada la quarta pedra miliar. És per aquesta raó per la que sabem que el nom de “Quart” prové del llatí “at quartum miliarium”, que era la distància a la que aquesta localitat es trobava de València.

Un “miliarium” o pedra miliar era una fita que indicava la distància en les calçades romanes, equivalent a les fites quilomètriques de les nostres carreteres actuals. Equivalia a mil passos dobles romans, es a dir, a una milla romana, que vindria a ser actualment 1.481 metres.

Ací podeu veure’n un, situat en la via de la Plata, en la província de Cáceres:

Per tant Quartum miliarium equival a quatre vegades una milla romana, exactament a 5.926 metres, que es correspondria amb la distància que hi ha de Quart de Poblet (aproximadament des de l’actual plaça de Valldecabres) fins al cor de la València romana, el fòrum, el punt zero dels camins que eixien de la ciutat, que es trobava en els terrenys que actualment ocupen la plaça de l’Almoina i la plaça de la Mare de Deu.

En juny de l’any 2015 una interessant iniciativa popular engegada per ciutadans de Quart anomenada “Pro Quart Miliarium”, va reposar l’històric “quartum miliarium”, aproximadament a on s’estima que va estar col·locat l’original fa 2.000 anys.

Hi adjunte a continuació una fotografia d’aquest nou “miliarium” de Quart:

 

Subscriu

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here