Les torres del telefèric que travessava el llit del Túria fa més d’un segle.

Fa aproximadament tres anys, l’Ajuntament de València va mamprendre unes obres de renovació de les canalitzacions d’aigua potable a la marginal dreta del riu. Aquestes obres, des del seu inici, han anat deparant algunes sorpreses a l’equip d’arqueòlegs encarregats de les excavacions, ja que en transcórrer pel límit de l’antiga ciutat medieval, en bona part coincidint amb el traçat tant de l’antiga muralla cristiana com de la islàmica, les troballes arqueológiques han estat prou abundants i en alguns casos sorprenents, encara que no per això menys esperades.

Senyalització municipal ubicada al Pla del Remei (fotografia pròpia).

En l’actualitat aquestes obres estan discorrent pel passeig de la Ciutadella i la plaça d’Amèrica, tot just enfront de la zona en la que l’any 1909 es va ubicar el recinte de l’Exposició Regional Valenciana. Per això, no ha estat tampoc sorprenent la notícia publicada fa uns dies pel diari Levante en què es relatava que els arqueòlegs havien trobat els fonaments d’una de les dues torres del telefèric, o tramvia aeri com llavors se li coneixia, que unia la ciutat amb el recinte firal.

En aquest enllaç podeu llegir l’article que vaig escriure fa un temps sobre aquest tramvia aèri de l’Exposició Regional Valenciana:

Aquell telefèric va ser en aquell moment una de les grans sensacions de l’Exposició Regional, ja que la distància que travessava sobre el llit del riu, 185 metres, el convertia en el més llarg que s’havia construït a tot Europa fins a la data.

Periòdic “Las Provincias” (24.7.1909).

El tramvia, la vida del qual va ser efímera perquè va ser desmuntat quan va finalitzar l’Exposició Nacional en 1910, es sustentava en dues torres de ferro d’onze metres d’alçada, i comptava amb dues cabines de passatgers, una per a cada direcció, que es lliscaven sobre cables del millor acer que llavors es podia trobar al continent, l’anglès.

Tramvia aèri de l’Exposició Regional. Al fons, el pont del Mar.

Una d’aquestes torres, els fonaments de la qual s’han descobert ara, se situava en l’actual passeig de la Ciutadella, al Pla del Remei. En les fotografies que hi adjunte a continuació podeu veure la zona on s’ha fet la troballa:

Obres de millora de canalitació de l’aigua, al passeig de la Ciutadella (fotografia pròpia).
Àrea on s’ha fet la troballa dels fonaments d’una de les torres del tramvia aèri de l’Exposició Regional (font: Google maps).

L’altra torre es situava just a l’altre costat del riu, molt a prop de l’entrada del recinte firal, al passeig de l’Albereda, exactament on a hores d’ara s’ubica la Piscina València, tal com podeu llegir en aquest apunt que publiquí també fa un temps:

L’ascens a aquestes torres es realitzava mitjançant una escala de pujada giratòria. El preu per gaudir d’aquella “aventura” en aquells dies era de 0,25 pessetes (0,40 pessetes si traies també la tornada, i 2 pessetes per un abonament de 10 viatges).

Nota: el gravat de la capçalera correspon a l’arxiu de José Huguet.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Els fanals de l’Exposició Regional de 1909.

Un recordatori d'aquella magnífica Exposició Regional de 1909...

La primera muntanya russa a València, ara fa més d’un segle.

En aquells anys una Muntanya Russa, una cosa tan comú en els nostres parcs d'atraccions actuals, constituïa un desafiament tecnològic...

Un telefèric que creuava el llit del Túria, fa més d’un segle.

L'Exposició Regional de 1909 va representar per a València una gran fita arquitectònica, urbanística i tecnològica...

Les primeres escales mecàniques d’Espanya, a València.

L'Exposició Regional Valenciana de 1909 esdevingué un excel.lent aparador per a València de la modernitat i dels nous temps que encetaven el segle XX...

On estava l’entrada a l’Exposició Regional Valenciana de l’any 1909?

Va ser la porta principal d'entrada al recinte de la històrica Exposició Regional de 1909. Una Exposició que va capgirar el futur de la ciutat...