L’església i els claustres renaixentistes dels desaparegut Convent de Betlem.

1
2586

Si passegem pel carrer Guillem de Castro, just enfront dels jardins de l’Hospital, en passar pel cantó amb el carrer Conca ho estarem fent per un indret on es trobava u dels convents històrics situats extramurs més importants que tenia el Cap i casal: el de la Nostra Senyora de Betlem.

El convent fou construït l’any 1665, però va ser enderrocat el 1936. Dissortadament, amb ell desaparegueren també la seua església barroca i els seus dos claustres renaixentistes.

Per ajudar a situar-vos on es trobava exactament, hi adjunte a continuació una porció del plànol del pare Tosca de 1704, on hi podeu observar la seua ubicació, aleshores just enfront de l’Hospital General de València:

 

I ara a continuació, per a que pugau comparar l’abans i el desprès de la seua desaparició, hi adjunte també sengles fotografies preses des d’una perspectiva molt semblant. En l’antiga hi podeu observar la porta de la seua església, i en l’altra actual l’edifici que ocupa actualment el seu lloc:

 

Cal dir que el Convent de Betlem va patir greus danys l’any 1811 durant la Guerra contra el francés, ja que el fet de trobar-se fora de les muralles va fer que es trobara molt desprotegit.

En 1864 va ser remodelat, però arribat l’any 1936 es va decidir el seu enderrocament a causa del seu aparent mal estat estructural.

El convent tenia una església de creu llatina, obra d’u dels grans arquitectes del barroc valencià, Francisco Padilla, i sengles claustres renaixentistes de dos plantes construïts en la segona meitat del segle XVII, amb arcs de mig punt separats per pilastres toscanes.

Malauradament l’enderroc del convent suposà la desaparició de l’església i dels claustres. Una altra important pèrdua patrimonial per a la ciutat, que s’avançà en poques dècades a la que esdevingué just enfront seu, a l’altre costat del carrer Guillem de Castro, quan el magnífic edifici de l’antiga Facultat de Medicina, on hi havia donat classes el premi Nobel Ramón y Cajal, i part de l’antic Hospital General renaixentista, desaparegueren també derruïts per la piqueta.

Hi adjunte a continuació sengles fotografies dels desapareguts claustres renaixentistes del Convent de Betlem, ara ja en el record de la ciutat:

Subscriu

1 COMENTARI

  1. Una narracion exquisita
    Y extraordinaria con todo lujo d detalles fechas, hechos y lugares. Me ha, encantado la historia d la visita d la Emperatriz Sissi, m ha dejado bocabadat, mejor no podian ser las historias como la, d la muralla d Valencia. Mi nota un 10. Bravo.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here