L’ESPINA DEL CIRC ROMÀ DE VALÈNCIA.

0
5398

Si passegem pel carrer Trinquet de Cavallers, passarem per davant de la porta de l’església més antiga que té València: la de Sant Joan de l’Hospital.

Aquest magnífic conjunt històric, fundat com a església i hospital l’any 1238 per l’Orde Militar i Hospitalària de Sant Joan de Jerusalem, és tan antic que és fins i tot és anterior a la pròpia Catedral.

Aquell any de 1238, el mateix en què les tropes cristianes de Jaume I van conquerir la ciutat als musulmans que l’havien ocupada durant més de cinc segles, el rei va fer lliurament a l’Orde, com a recompensa a la seua ajuda militar a la conquesta de la ciutat, d’uns terrenys i d’una casa situats a la perifèria de la ciutat musulmana, molt a prop de la porta de la Xerea, perquè hi construïren la seua església.

Si entrem en ella, ho farem a traves d’un vestíbul que ens conduirà al seu pati nord. Des d’allí podem entrar a l’església i després eixir per l’altre costat al seu altre pati: el pati sud.

En el pati sud es troba el cementiri hospitalari medieval, del segle XIII. Possiblement es tracta de l’únic hospital medieval urbà existent a hores d’ara a Espanya. Aquest pati, acabat de restaurar l’any 2016, conserva diversos arcosolis sepulcrals on van ser soterrades diverses famílies nobles i gremials que havien acompanyat al rei en Jaume en la seua conquesta de València. També es troba una capella hospitalària-funerària d’estil gòtic, on segons explica la tradició el rei Jaume I escoltava missa, ja que la Catedral no estava encara feta.

Doncs bé, si passegem “amb ulls curiosos” per aquest magnífic pati i observem el seu sòl, veurem marcades a propòsit quatre línies rectes de difícil interpretació. Es troben distribuïdes en dos grups de dos, separats entre si uns 5 metres.

Ací podeu veure-les assenyalades amb fletxes grogues:

 

No hi ha res que ens indique el seu significat. No obstant això, el seu “misteriós” significat el mateix es troba ocult en una xicoteta cripta subterrània de difícil accés existent al mateix pati, just al costat de les línies: la cripta de Santa Bàrbara.

Ací assenyale la situació de l’entrada a la cripta, junt a les línies:

 

Aquesta cripta, lloc primigeni del sepulcre de l’emperadriu Constanza, ens revela el secret d’aquestes línies: es tracta de la delimitació de l’espina del Circ romà de València, és a dir, del mur mitjaner que separava els dos carrers pels que corrien les quàdrigues.

Per a comprendre-ho millor, a continuació podeu veure on s’ubica l’espina en un circ romà:

 

Les curses de quadrigues, molt popularitzades a través de la famosa pel·lícula de Ben-Hur, era l’espectacle més multitudinari que se celebrava en els circs de les ciutats de l’imperi romà.

 

València tenia el seu, un circ de 350 metres de llarg per 75 d’ample, amb capacitat per a uns 10.000 espectadors. Fou construït en el segle II d.C, i va romandre en actiu probablement fins al segle V, durant 300 anys.

La seua ubicació en la València actual estaria entre els carrers Almirall i de la Pau, aproximadament. L’església de Sant Joan de l’Hospital va ser construïda precisament sobre aquest circ, de manera que la seua espina travessa completament el seu conjunt monàstic. Va ser durant les obres de restauració de l’esmentada cripta, en la dècada de 1990, quan aquestes restes van ser descobertes.

Ací podeu veure una magnífica representació virtual del circ sobre la ciutat actual:

 

Recentment he tingut l’oportunitat de poder visitar privadament aquesta cripta, i de realitzar algunes fotografies del seu interior, on es troben les restes de l’espina del circ.

Les podeu veure a continuació. En la primera fortografia he assenyalat el mur de l’espina, per a què pugau identificar-la adequadament:

 

En breu s’espera poder habilitar els accessos i obrir-la al públic.

Quan això siga possible, la visita a l’espina esdevindrà, sense dubte, un important al.licient més per a visitar aquest magnífic conjunt eclesiàstic medieval.

El seu pati sud sí està obert al públic, on es poden veure les esmentades línies en terra que marquen la situació de l’espina.

Per a la vostra informació, el conjunt i el pati sud es poden visitar tots els dies laborables de 10.30 a 13.30 h., i també amb una visita guiada (el pati).

Vos ho recomane!

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada