L’estranya numeració de portals de la plaça de la Reina.

Fa unes setmanes, passejant per la plaça de la Reina en direcció al carrer del Mar, em va abordar un matrimoni de turistes que, pel seu accent, haurien de ser andalusos.

El matrimoni em va fer una curiosa pregunta que ha donat lloc a què escriga aquest apunt. Anaven una mica despistats, com qualsevol que es troba en una ciutat desconeguda, i estaven buscant un conegut restaurant a la plaça pel seu número de portal. Però em van confessar que es trobaven una mica perduts en veure que el número 1 de la plaça, a on ells es trobaven, corresponia a un edifici que es trobava al mig de la plaça, i no en una cantonada, com sol ser habitual en les places.

Em van preguntar pel restaurant i també si sabia el perquè d’aquesta estranya numeració. Sortosament els vaig poder contestar a les seues dues preguntes.

La primera d’elles amb una indicació amb el meu braç estès, on els vaig assenyalar directament a on es trobava el restaurant que buscaven.
I la segona, el motiu d’aquest apunt, també vaig poder-la contestar donant-los una senzilla explicació que van comprendre ràpidament. La mateixa explicació que vaig a explicar en aquest apunt.

La plaça de la Reina, tal com era fins a principis del segle XX, era menuda i de forma de triangle. De fet a mitjans dels segle XIX, abans de començar a obrir-se el carrer de la Pau (també inexistent), no existia.
La plaça actual, tal com la coneguem a hores d’ara, és el producte del successiu enderrocament d’illes de cases que s’ha anat fent en diferents etapes al llarg del segle passat.

En aquella primitiva plaça triangular, la seua confluència amb el carrer del Mar marcava precisament u dels cantons del triangle, de manera que el seu primer número es va assignar precisament allà, a l’edifici que feia cantonada amb l’esmentat carrer.
Quan es va anar fent l’ampliació de la plaça, fins a arribar a la configuració actual, la numeració de portals va quedar tal com estava inicialment, en la qual només es van anar afegint els nous patis que anaven sorgint amb la seua ampliació. Una mena de numeració “fossilitzada” que ens recorda el seu antic disseny.

Hi adjunte un croquis on es pot veure la disposició actual de números de portals de la plaça, on pot resultar sorprenent efectivament observar la posició del seu número 1: 

 

Hi adjunte també un parell de fotografies, una d’elles aèria de com era l’antiga plaça, on hi he assenyalat l’habitatge on se situava el primer número de la plaça. El mateix edifici que apareix en una fotografia actual, en la seua confluència amb el carrer del Mar, on he marcat amb una fletxa roja la seua numeració, l’1:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La curiosa història d’una font als jardins de Vivers.

Passejar pels jardins de Vivers de València és sempre...

Perquè està ‘girada’ la Porta barroca de la Catedral?

De segur molts de vosaltres heu passat per aquesta porta moltíssimes voltes, però fins ara no vos havíeu fet aquesta pregunta. Ací teniu la resposta...

El primer semàfor de València.

Va constituir tot un símbol de la modernitat en aquella València dels anys 1930. Voleu saber on es trobava?...

El magnífic edifici eclèctic de “La Isla de Cuba”.

Un autèntic goig per a la vista quan passegem per la plaça de la Reina: l'edifici dels antics magatzems de l'Isla de Cuba...

Perquè els valencians de fa un segle deien del carrer de la Pau que era “el carrer més llarg del món”?

A principis del segle XX, València tenia "el carrer més llarg del món". Voleu saber perquè?...

El desapercebut testimoni d’una antiga plaça ja desapareguda.

Representa un vell testimoni d'una històrica plaça del Cap i casal ja desapareguda. De segur hem passat pel seu costat moltes voltes i mai ens hem adonat de la seua presència...