L’estranya numeració de portals de la plaça de la Reina.

1
2966

Fa unes setmanes, passejant per la plaça de la Reina en direcció al carrer del Mar, em va abordar un matrimoni de turistes que, pel seu accent, haurien de ser andalusos.

El matrimoni em va fer una curiosa pregunta que ha donat lloc a què escriga aquest apunt. Anaven una mica despistats, com qualsevol que es troba en una ciutat desconeguda, i estaven buscant un conegut restaurant a la plaça pel seu número de portal. Però em van confessar que es trobaven una mica perduts en veure que el número 1 de la plaça, a on ells es trobaven, corresponia a un edifici que es trobava al mig de la plaça, i no en una cantonada, com sol ser habitual en les places.

Em van preguntar pel restaurant i també si sabia el perquè d’aquesta estranya numeració. Sortosament els vaig poder contestar a les seues dues preguntes.

La primera d’elles amb una indicació amb el meu braç estès, on els vaig assenyalar directament a on es trobava el restaurant que buscaven.
I la segona, el motiu d’aquest apunt, també vaig poder-la contestar donant-los una senzilla explicació que van comprendre ràpidament. La mateixa explicació que vaig a explicar en aquest apunt.

La plaça de la Reina, tal com era fins a principis del segle XX, era menuda i de forma de triangle. De fet a mitjans dels segle XIX, abans de començar a obrir-se el carrer de la Pau (també inexistent), no existia.
La plaça actual, tal com la coneguem a hores d’ara, és el producte del successiu enderrocament d’illes de cases que s’ha anat fent en diferents etapes al llarg del segle passat.

En aquella primitiva plaça triangular, la seua confluència amb el carrer del Mar marcava precisament u dels cantons del triangle, de manera que el seu primer número es va assignar precisament allà, a l’edifici que feia cantonada amb l’esmentat carrer.
Quan es va anar fent l’ampliació de la plaça, fins a arribar a la configuració actual, la numeració de portals va quedar tal com estava inicialment, en la qual només es van anar afegint els nous patis que anaven sorgint amb la seua ampliació. Una mena de numeració “fossilitzada” que ens recorda el seu antic disseny.

Hi adjunte un croquis on es pot veure la disposició actual de números de portals de la plaça, on pot resultar sorprenent efectivament observar la posició del seu número 1: 

 

Hi adjunte també un parell de fotografies, una d’elles aèria de com era l’antiga plaça, on hi he assenyalat l’habitatge on se situava el primer número de la plaça. El mateix edifici que apareix en una fotografia actual, en la seua confluència amb el carrer del Mar, on he marcat amb una fletxa roja la seua numeració, l’1:

Subscriu

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here