L’evolució urbanística de València, a través dels seus plànols històrics.

En els anys 1608 i 1704, el pintor, dibuixant i cartògraf italià Antonio Mancelli, per un costat, i el matemàtic, cartògraf, arquitecte i teòleg valencià Vicent Tosca, per un altre, van elaborar els dos plànols que constitueixen les primeres i insubstituïbles representacions fiables de l’urbanisme de la ciutat de València en aquelles èpoques.

El primer, inèdit fins a l’any 1985 (podeu gaudir-lo a la capçalera de l’apunt), mostra la ciutat renaixentista en vigílies de l’expulsió dels moriscs.
I el segon, magníficament restaurat en 1999, incorpora el concepte de mesura i adopta la perspectiva militar per dibuixar amb detall la fisonomia de la València conventual a cavall entre els segles XVII i XVIII, incorporant-hi la representació isomètrica dels edificis. Aquest plànol està considerat actualment com el testimoni cartogràfic més important del Cap i casal, tant des del punt de vista històric i documental com artístic. Podeu veure-ho a continuació:

Javier Oms, president de l’Associació cultural Remember Valencia, és l’autor d’un interessant treball audiovisual que superposa la València que van dibuixar magistralment Mancelli i Tosca amb la València actual a vista de Google Maps.
Una interessantíssima fusió de perspectives que mostren l’evolució del Cap i casal al llarg dels darrers quatre segles, i en la que podem descobrir els enormes canvis, però també les enormes similituds d’una ciutat que, malgrat el pas del temps, manté intacta en molts aspectes la seua estructura urbanística original, llegada de romans, musulmans i cristians al llarg dels segles.

Vos recomane el visionat d’aquest treball, molt excel·lent i instructiu per conèixer l’evolució de la nostra ciutat en els últims segles.
Ací teniu l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=NyzvP2-atKE&feature=share

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La València dels antics rètols i anuncis publicitaris.

La retolació d'edificis que va formar part durant molts anys del paisatge urbà habitual de la nostra ciutat...

Records d’una València canviant amb el temps.

Un sorprenent fotomuntatge de l'evolució urbanística de València al llarg dels darrers cent anys...