L’HISTÒRIC PLÀNOL DE VALÈNCIA DEL PARE TOSCA, FET MAQUETA AL MUVIM.

0
855

Fa unes setmanes vaig fer una entrada a la pàgina, en què parlava de l’evolució històrica dels plànols de la ciutat de València, al llarg dels últims segles.

En ella parlava, més en particular, del magnífic plànol que ens va deixar en herència el Pare Tomàs Vicent Tosca, un pre-il·lustrat valencià que, amb moltes dosis de paciència, perseverança i bon fer, va elaborar un plànol de la ciutat de principis del segle XVIII que encara, a hores d’ara, segueix admirant a propis i estranys per la seua particular precisió en reflectir en perspectiva cavallera els detalls de centenars d’edificis, palaus, esglésies, arbres, horts, carrers i places de tota la ciutat, així com de la muralla gòtica que llavors envoltava València.

Les mesures realitzades actualment amb fotografia aèria precisa de la Ciutat vella del Cap i casal, ens mostren que la precisió de les mesures i proporcions del plànol del Pare Tosca presenten només una desviació màxima 20 centímetres en tot l’anell històric de la ciutat. Un detall que no ens deixa de sorprendre i que sembla quasi increïble, la qual cosa ens mostra l’extraordinària precisió del treball de Tosca, conegut popularment en la seua època com el “Capellà de les ratlletes”.

Al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) es pot visitar des de fa un temps una exposició (que ha esdevingut permanent) sobre aquest històric plànol, on a més es pot admirar una magnífica maqueta a escala feta de cartró i fusta que reprodueix fidelment la València del plànol de Tosca.

Maqueta del plànol del pare Tosca, al MuVIM.
Detalla de la maqueta del plànol del pare Tosca, al MuVIM.

Una maqueta que, segons em va confessar personalment el seu autor -al que vaig tindre la oportunitat de conèixer en el propi MuVIM-, va guanyar un premi de la Diputació de València, desprès d’un treball de quatre anys d’elaboració.

Vos recomane la visita d’aquesta exposició i de la maqueta.

En el video que hi adjunte a continuació, fet per Vicente Viana, podeu contemplar-la i gaudir-ne, amb prou de detall. Però la visita al museu per fer-ho al natural resulta imprescindible. Ací teniu l’enllaç: 

MAQUETA DEL PLÀNOL DE VICENT TOSCA, AL MUVIM DE VALÈNCIA.

Gaudiu-lo!

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here