L’HISTÒRIC PLÀNOL DE VALÈNCIA DEL PARE TOSCA, AL MUVIM.

0
716

Fa unes setmanes vaig parlar de l’evolució històrica coneguda dels plànols de la ciutat de València, al llarg dels últims segles.

En un d’aquests apunts explicava, més en particular, el magnífic plànol que ens va deixar en herència el Pare Tomàs Vicent Tosca, un il·lustrat valencià que, amb moltes dosis de paciència, perseverança i bon fer, va elaborar un plànol de la ciutat de principis del XVIII que encara, a hores d’ara, segueix admirant a propis i estranys per la seua particular precisió en reflectir en perspectiva cavallera els detalls de centenars d’edificis, palaus, esglésies, arbres, horts, carrers i places de tota la ciutat, així com de la muralla gòtica que llavors envoltava València.

Les mesures realitzades actualment amb fotografia aèria precisa de la Ciutat Vella del Cap i Casal, ens mostren que la precisió de les mesures i proporcions del plànol del Pare Tosca presenten només un error màxim de 20 centímetres de desviació en tot l’anell històric de la ciutat. Un detall que no ens deixa de sorprendre i que sembla quasi increïble, la qual cosa ens mostra l’extraordinària precisió del treball de Tosca, conegut popularment en la seua època com el “Capellà de les ratlletes”.

Al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) es pot visitar des de fa un temps una exposició (que esdevindrà permanent) sobre aquest històric plànol, on a més a més es pot admirar una magnífica maqueta a escala feta de cartró i fusta que reprodueix fidelment la València del plànol de Tosca. Una maqueta que, segons em va confessar personalment el seu autor -al que vaig tindre la oportunitat de conèixer-, va guanyar un premi de la Diputació de València i em va dir que li costà 4 anys de fer.
Vos recomane la visita d’aquesta exposició i de la maqueta.

En el video que hi adjunte podeu contemplar-la i gaudir-ne. Però la visita al museu per fer-ho al natural resulta imprescindible.

Ací teniu l’enllaç: https://docs.google.com/open?id=0B8D9KzX58nUXZVROWnltbmdFaGM

Gaudiu-lo!

Subscriu