EL MOLÍ ISLÀMIC MÉS ANTIC D’ÀL-ANDALUS, TROBAT A VALÈNCIA.

0
475

Una de les falles més populars i antigues de València és la de la plaça de Na jordana. Durant les falles, un riu de gent recorre permanentment els carrers de Dalt i de Salvador Giner des del centre de la ciutat per veure aquest monument faller.
Probablement el que pocs saben és que quan s’arriba al carrer Salvador Giner, just quan es comença ja a albirar la falla, a la nostra esquerra hi ha un solar tapiat a on es troba, ni més ni menys, un molí d’aigua de l’època musulmana de la ciutat de més d’un mil·lenni d’antiguitat.

Aquell molí hidràulic, situat en una horta extramurs de la ciutat islàmica, es trobava al costat del braç de la Blanqueria de la que actualment coneixem com la sèquia de Rovella, de la qual agafava l’aigua.

El molí va ser descobert en aquest solar l’any 1996, i la seua construcció es data en l’època califal d’Ál-Andalus, al segle X.
El fet que el descobriment s’haja realitzat a més de dos metres de profunditat dels sol, i per baix d’un bona capa de fang, ens parla de que aquell molí, que es trobava situat al costat del Túria, va ser destruït i sepultat per una forta riuada que ho va inutilitzar per a sempre.

El molí, construït amb carreus romans reutilitzats, compta encara amb la roda volandera, que assenyale en la fotografia i en el dibuix que hi adjunte amb unes a fletxes.
El fet d’haver-se fet la troballa d’un llum d’oli de cos circular i piquera molt curta, tot just baix de la roda, ha permès als arqueòlegs datar-lo en l’època musulmana califal. Això ha permès també establir que aquest molí hidràulic és el més antic conegut d’Al-Ándalus, amb uns mil cent anys d’antiguitat, i també el primer testimoni material aparegut associat a la mil·lenària horta de València.

Malauradament l’estat actual del molí és de complet abandonament, trobant-se tot envoltat de mala herba i brossa, tot i gaudir d’un nivell de protecció com a Bé de Rellevància Local.

Al costat de la fotografia de les restes que adjunte a continuació, hi expose un dibuix que simula com devia haver sigut aquell molí, el més antic de l’època musulmana que es conserva fins ara a la Península.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here