On es va penjar el Penó de la Conquesta, en senyal de rendició dels musulmans de València?

Algunes voltes amics meus m’han fet arribar la seua creença de què el Penó de la conquesta, la bandera feta de draps que el rei musulmà de València Zayyan manà penjar visible a la part alta de la muralla defensiva de la ciutat el 28 de setembre de 1238, com a senyal pactada de què acceptaven les condicions de rendició de l’exèrcit cristià de Jaume I, s’havia penjat dalt de la porta de la muralla que existia on actualment s’ubiqua la Porta dels Serrans, potser per ser l’entrada més representativa que tenia llavors la ciutat.

Però no va ser així. El Penó de la conquesta no es va penjar allà, sinó en l’anomenada torre d’Ali Bufat, què es situava aproximadament a l’actual plaça del Poeta Llorente, just al costat de la plaça del Temple. La finalitat d’aquesta torre era defendre la porta d’Ibn Sajar de la muralla musulmana de Balensiya (València), que es trobava al seu costat.

Així ho diu el mateix monarca en el seu Llibre dels Feyts, quan ho explica de la següent manera: “E quant vench altre dia, a hora de vespres, enviam a dir al Rey [Zahén, rei de Valéncia] e a rais Abhalmalet, per tal que sabessen los christians que nostra era Valéntia, e que nengun mal no·ls faessen, que metessen nostra senyera en aquella torre que ara és del Temple; e ells dixeren que·ls playa. E Nós fom en la rambla, entre’l Reyal e la torre, e quant vim nostra senyera sus en la torre descavalcam e dreçam-nos vers orient, e ploram de nostres ulls besant la terra per la gran mercé que Deus nos havia feyta.”

D’aquells fets es compleixen enguany 780 anys.

Hi adjunte a continuació una foto aèria del centre històric de la ciutat, on està marcat en roig el traçat de la muralla islàmica i amb una fletxa groga l’indret on es situava la torre d’Ali Bufat:

Aquell esdeveniment va ser representat en unes pintures murals del Castell d’Alcanyís datades en els segles XIII-XIV, en les que es pot veure al rei Jaume I a punt d’entrar a València per la porta de la muralla àrab que era defensada per la torre d’Ali Bufat.

Ací teniu aquesta representació mural:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Caminant actualment pels carrers de l’antic raval islàmic de la Boatella.

En València escara és possible passejar per la trama urbanística original creada fa quasi mil anys pels pobladors musulmans de la ciutat...

La impressionant muralla d’onze metres d’alçada que envoltava la València islàmica.

Una muralla que degué de semblar inexpugnable als ulls dels que volien conquerir Balansiya...

Un llenç de la muralla islàmica de València, a l’interior d’un pub.

A València, és possible anar a un pub a fer-se unes copes i trobar-se dins l'antiga muralla àrab de la ciutat...

Un solitari llenç de mil anys, de la muralla islàmica de València.

Passejant per un solitari carrer del barri del Carme de València, podem trobar-nos un llenç de muralla islàmica de 1.000 anys d'antiguitat...

La Bosseria, un carrer sobre l’antic fossat de la muralla islàmica de València.

El fossat que envoltava la muralla àrab de la ciutat, encara és perceptible en la estructura urbanística de la València actual...