On es va penjar el Penó de la Conquesta, en senyal de rendició dels musulmans de València?

2
25183

Algunes voltes amics meus m’han fet arribar la seua creença de què el Penó de la conquesta, la bandera feta de draps que el rei musulmà de València Zayyan manà penjar visible a la part alta de la muralla defensiva de la ciutat el 28 de setembre de 1238, com a senyal pactada de què acceptaven les condicions de rendició de l’exèrcit cristià de Jaume I, s’havia penjat dalt de la porta de la muralla que existia on actualment s’ubiquen les Torres de Serrans, potser per ser l’entrada més representativa que tenia llavors la ciutat.

Però no va ser així. El Penó de la conquesta no es va penjar allà, sinó en l’anomenada torre d’Ali Bufat, què es situava aproximadament a l’actual plaça del Poeta Llorente, just al costat de la plaça del Temple. La finalitat d’aquesta torre era defendre la porta d’Ibn Sajar de la muralla musulmana de Balensiya (València), que es trobava al seu costat.

Així ho diu el mateix monarca en el seu Llibre dels Feyts, quan ho explica de la següent manera: “E quant vench altre dia, a hora de vespres, enviam a dir al Rey [Zahén, rei de Valéncia] e a rais Abhalmalet, per tal que sabessen los christians que nostra era Valéntia, e que nengun mal no·ls faessen, que metessen nostra senyera en aquella torre que ara és del Temple; e ells dixeren que·ls playa. E Nós fom en la rambla, entre’l Reyal e la torre, e quant vim nostra senyera sus en la torre descavalcam e dreçam-nos vers orient, e ploram de nostres ulls besant la terra per la gran mercé que Deus nos havia feyta.”

D’aquells fets es compleixen enguany 780 anys.

Hi adjunte a continuació una foto aèria del centre històric de la ciutat, on està marcat en roig el traçat de la muralla islàmica i amb una fletxa groga l’indret on es situava la torre d’Ali Bufat:

 

Aquell esdeveniment va ser representat en unes pintures murals del Castell d’Alcanyís datades en els segles XIII-XIV, en les que es pot veure al rei Jaume I a punt d’entrar a València per la porta de la muralla àrab que era defensada per la torre d’Ali Bufat.

Ací teniu aquesta representació mural:

 

Subscriu

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here