A ON ES TROBAVA LA SEU DE L’ESPIONATGE SOVIÈTIC, QUAN VALÈNCIA VA SER CAPITAL DE LA II REPÚBLICA?

0
470

Continue amb el cinquè de la sèrie d’apunts, dedicats a relatar fets curiosos i en bona part desconeguts per a molts relacionats amb la capitalitat de la República espanyola que fa ara 80 anys va recaure a València.

Aquell esdeveniment va suposar que, no només les institucions governamentals espanyoles es van traslladar a la ciutat, sinó que també ho feren també les ambaixades de tots els països que tenien relacions amb Espanya.
Si passegem pel carrer de Xàtiva, just enfront de la plaça de bous, ho farem pel costat del què va ser un dels hotels més emblemàtics que tenia llavors la ciutat: l’Hotel Metropol.

Un hotel que va ser construït l’any 1931, ja en època de la II República, i que pel seu prestigi i cèntrica ubicació en la ciutat esdevingué allotjament de toreros i d’altres personatges famosos, com ara Ernest Hemingway (del qual, com a fet curiós, cal dir que l’expulsaren de l’hotel per posar-se a disparar amb la seua pistola en realitzar una pràctica de tir a la seua habitació!).
Però potser el que molts desconeixen és que també aquell hotel, mentre València va ser capital de la República espanyola, va ser seu de l’ambaixada de la Unió Soviètica i també de la central a Espanya de l’espionatge soviètic, concretament del NKVD, antecessora del famós KGB.

Els estudiosos d’aquell període de la història han arribat a la conclusió que l’Hotel Metropol de València va esdevenir un lloc de control del comandament, de l’espionatge i de l’enviament d’informació secreta a la Unió Soviètica, arribant a tindre línia directa de comunicació amb el mateix cap de estat de l’URSS: Iósif Stalin.
L’ambaixador soviètic a València fins a febrer de 1937 va ser Marcel Rosemberg, i el responsable de la central d’espionatge soviètica Alexander Orlov, de qui es va dir que era l’encarregat de fer la feina bruta per a Stalin, com per exemple l’assassinat i desaparició de dissidents polítics.

No fa molts anys es va trobar a l’edifici del Metropol, mentre es feia una reforma, un antic telegrama escrit l’1 maig de 1937 en llengua russa. El seu contingut, per desgràcia, roman parcialment il·legible, però en ell es possible llegir algunes paraules com la data del seu enviament, l’adreça del remitent i el destinatari final del missatge, que no era un altre més que el mateix Stalin, la qual cosa sembla confirmar la línia directa que la seu de l’espionatge soviètic a València tenia amb el màxim cap del Kremlin.

Adjunte a l’apunt una fotografia actual de l’edifici que va albergar l’Hotel Metropol a València, situat just enfront de la plaça de bous, i una fotografia de l’esmentat telegrama, on he assenyalat la menció de la direcció del remitent (“Hotel Metropol. València, Espanya”) i el nom de “Stalin” que apareix escrit al final.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here