UN PALAU ENDERROCAT A VALÈNCIA PER DONAR MÉS FLUÏDESA AL TRÀNSIT DE COTXES.

0
595

En un apunt anterior havia parlat de l’enderrocament del Palau dels Comtes de Alcúdia i Gestalgar, a la plaça de Tetuán de València.

En aquella publicació ja assenyalava que, malauradament, no havia sigut l’únic cas ocorregut en una plaça com la de Tetuán que s’ha caracteritzat per haver tingut en els últims segles un dels conjunts arquitectònics més destacats del Cap i Casal, com a conseqüència de la quantitat de cases senyorials i de palaus que la burgesia valenciana va anar construint-se en aquest indret durant els darrers tres-cents anys.

Si entrem a l’esmentada plaça des del Pont del Reial, hi trobarem a la cantonada amb el passeig de la Ciutadella un edifici modern de façana arrodonida que ocupa l’espai entre la plaça i el passeig. Just en aquest lloc se situava abans dels seu enderrocament el Palau de les Mustieles, un bonic edifici d’aspecte neoclàssic.

Però el seu destí va quedar sentenciat durant la dècada de 1960, quan es va decidir fer més gran l’amplària del Pont del Reial per donar-li sis vies de trànsit, tres en cada direcció. Les autoritats municipals d’aleshores van considerar que aquest palau anava a entorpir el trànsit rodat que es preveia tindre amb l’ampliació del pont i, per tant, calia fer-lo desaparèixer per fer-ne un de nou, més “modern” i que deixara més espai per a les noves necessitats de circulació de vehicles de motor que anava a tindre aquest indret.
I així es va fer. L’ampliació del pont del Real fins als 27 metres d’amplada va ser inaugurada el 26 de febrer de 1968 pel llavors batlle de la ciutat, Rincón de Arellano.

El Palau de Mustieles va ser sacrificat i va passar a ser només un record en València per afavorir el trànsit rodat, i al seu lloc es va edificar un edifici modern i impersonal, al meu parer totalment fora de context i indigne de presidir l’entrada a una històrica plaça de la ciutat com és la de Tetuán.

Hi adjunte sengles fotografies de l’antic palau derruït i del edifici que el va substituir, presses des d’una mateixa perspectiva.

Subscriu