Perquè la Porta romànica de la Catedral està orientada cap a la Meca?

2
20760

Potser una de les curiositats menys conegudes de la porta romànica de la Catedral de València, siga el perquè de la seua peculiar orientació cap al Sud-Est.

Fet aquest que pot resultar desconcertant, ja que la norma general en la construcció dels nous temples cristians, des de molt antic, era la de orientar el seu absis o capçalera cap a la direcció del sol naixent (el Sol en la tradició cristiana antiga recorda a Cristo, perquè ens il.lumina i ens dona la vida)direcció en què es troba precisament aquesta porta i no el seu absis. Per això, en la Catedral de València la orientació de l’absis és cap al Nord, en comptes de ser-ho cap al Sud-Est.

Hi ha diverses opinions que han intentat explicar aquest sorprenent fet. Però en el que sí sembla haver-hi acord és en què aquesta porta es va construir sobre el lloc on es trobava el punt més sagrat de la Gran Mesquita de Balansiya, la València musulmana: el mihrab.
Però, què és i que representa el mihrab en una mesquita?

El mihrab és un nínxol que consta d’un xicotet espai intern precedit per un arc (normalment de ferradura), que indica el lloc cap a on cal mirar quan es resa, en direcció a la Meca. Aquest espai es considera l’indret més sagrat del temple per als musulmans.

Ací podeu veure’n u:

 

En l’idioma àrab , la paraula “alquibla” denomina genèricament a una direcció i, en el context religiós, aquella direcció cap a la qual s’orienten els orants a resar. En l’islam, alquibla o quibla defineix la direcció on es troba la Kaaba, una construcció amb forma de cub que està dins de la mesquita Masjid al-Haram en La Meca, a l’Aràbia Saudita, el lloc sagrat i de peregrinació religiosa més important de l’islam. És la «casa de Déu», on el diví toca el terrenal, on els orants han de dirigir-se cada volta que realitzen les seues pregàries.

En les mesquites hi ha un lloc que indica l’orientació de l’alquibla, i és el mihrab.

Per això, des dels orígens de l’Islam, les mesquites s’orienten cap a la Meca. L’Alcorà (2, 145) ho diu clarament: “D’allà on isques, posa’t de cara en direcció de la Mesquita Sagrada (de la Meca). Allà on estigueu, torneu els vostres rostres en la seua direcció”.

Per tant, podem dir que no és el nínxol en si mateix el que és sagrat en una mesquita, sinó la direcció que indica, i precisament per això s’atorga al mihrab un respecte extraordinari en aquests edificis religiosos.

Com es dóna la circumstància que el mihrab es troba generalment en el costat oposat a la porta d’entrada a la mesquita, podem deduir que l’entrada a la Gran Mesquita de la València islàmica s’hauria de trobar aproximadament en el lloc on es troba a hores d’ara la porta dels Apòstols, indret on es celebra cada dijous el Tribunal de les Aigües, fet gens casual donat l’origen islàmic d’aquest tribunal.

Ací podeu veure-ho a continuació en un esquema d’una mesquita tipus, on hi he enquadrat en roig la posició enfrontada del mihrab i la porta:

 

Hi adjunte a continuació un mapa i una vista aèria de la Catedral i de la porta romànica, on es pot constatar l’orientació quasi perfecta (hi ha un xicoteta desviació d’apenes uns pocs graus, fet comprensible atesos els coneixements geogràfics de l’època) d’aquesta porta cap a la Meca:

Subscriu

2 COMENTARIS

  1. Jo diria més bé que orientaren la Catedral de manera diferent a la resta de catedrals del moment, cap al nord/nord-est justament per evitar que la direcció de les oracions fóra cap a La Meca.
    Cal recordar que pels mateixos anys la Corona de Castilla conquesta Córdoba, deixa la Mesquita i expulsa (o mata) als moros; ací pel contrari destruïm la mesquita major, però permetem que els moros continuen vivint (i resant en les noves mesquites, fora muralles).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here