Perquè la Porta romànica de la Catedral està orientada cap a la Meca?

Potser una de les curiositats menys conegudes de la porta romànica de la Catedral de València, siga el perquè de la seua peculiar orientació cap al Sud-Est.

Fet aquest que pot resultar desconcertant, ja que la norma general en la construcció dels nous temples cristians, des de molt antic, era la de orientar el seu absis o capçalera cap a la direcció del sol naixent (el Sol en la tradició cristiana antiga recorda a Cristo, perquè ens il.lumina i ens dona la vida)direcció en què es troba precisament aquesta porta i no el seu absis. Per això, en la Catedral de València la orientació de l’absis és cap al Nord, en comptes de ser-ho cap al Sud-Est.

Hi ha diverses opinions que han intentat explicar aquest sorprenent fet. Però en el que sí sembla haver-hi acord és en què aquesta porta es va construir sobre el lloc on es trobava el punt més sagrat de la Gran Mesquita de Balansiya, la València musulmana: el mihrab.
Però, què és i que representa el mihrab en una mesquita?

El mihrab és un nínxol que consta d’un xicotet espai intern precedit per un arc (normalment de ferradura), que indica el lloc cap a on cal mirar quan es resa, en direcció a la Meca. Aquest espai es considera l’indret més sagrat del temple per als musulmans.

Ací podeu veure’n u:

 

En l’idioma àrab , la paraula “alquibla” denomina genèricament a una direcció i, en el context religiós, aquella direcció cap a la qual s’orienten els orants a resar. En l’islam, alquibla o quibla defineix la direcció on es troba la Kaaba, una construcció amb forma de cub que està dins de la mesquita Masjid al-Haram en La Meca, a l’Aràbia Saudita, el lloc sagrat i de peregrinació religiosa més important de l’islam. És la «casa de Déu», on el diví toca el terrenal, on els orants han de dirigir-se cada volta que realitzen les seues pregàries.

En les mesquites hi ha un lloc que indica l’orientació de l’alquibla, i és el mihrab.

Per això, des dels orígens de l’Islam, les mesquites s’orienten cap a la Meca. L’Alcorà (2, 145) ho diu clarament: “D’allà on isques, posa’t de cara en direcció de la Mesquita Sagrada (de la Meca). Allà on estigueu, torneu els vostres rostres en la seua direcció”.

Per tant, podem dir que no és el nínxol en si mateix el que és sagrat en una mesquita, sinó la direcció que indica, i precisament per això s’atorga al mihrab un respecte extraordinari en aquests edificis religiosos.

Com es dóna la circumstància que el mihrab es troba generalment en el costat oposat a la porta d’entrada a la mesquita, podem deduir que l’entrada a la Gran Mesquita de la València islàmica s’hauria de trobar aproximadament en el lloc on es troba a hores d’ara la porta dels Apòstols, indret on es celebra cada dijous el Tribunal de les Aigües, fet gens casual donat l’origen islàmic d’aquest tribunal.

Ací podeu veure-ho a continuació en un esquema d’una mesquita tipus, on hi he enquadrat en roig la posició enfrontada del mihrab i la porta:

 

Hi adjunte a continuació un mapa i una vista aèria de la Catedral i de la porta romànica, on es pot constatar l’orientació quasi perfecta (hi ha un xicoteta desviació d’apenes uns pocs graus, fet comprensible atesos els coneixements geogràfics de l’època) d’aquesta porta cap a la Meca:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Caminant actualment pels carrers de l’antic raval islàmic de la Boatella.

En València escara és possible passejar per la trama urbanística original creada fa quasi mil anys pels pobladors musulmans de la ciutat...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...

La impressionant muralla d’onze metres d’alçada que envoltava la València islàmica.

Una muralla que degué de semblar inexpugnable als ulls dels que volien conquerir Balansiya...

Un llenç de la muralla islàmica de València, a l’interior d’un pub.

A València, és possible anar a un pub a fer-se unes copes i trobar-se dins l'antiga muralla àrab de la ciutat...